Levyarvio: Suomi-outlaw’n kummisedän levy hehkuu cowboy-romantiikkaa – Tom Russell herättää rajaseudun eloon

Tom Russell
October In The Railroad Earth
Proper

Tuoreessa suomikantri-eepoksessa luetellaan tuhottomasti suuren maailman esikuvia, mutta vain Tom Russell saa oman esittelylukunsa Suomi-outlaw’n kummisetänä. Amerikan maanläheisen historian aitona tuntijana Russell ei halua musiikkiaan yleistettävän americana-termillä, mikä selittää hänen sympatiansa suometettujakin versioita kohtaan. Näin hän säilyttää myös vapaudet tutkailla lauluissa aivan erityistä kotiseutuhistoriaa sekä beat-runouden että cowboy-romantiikan hengessä.

Järjestyksessä 29. albumi on alati tervetulleen tuttua, vakaata Russellia, väkevää kansantarinaa, texmex-valssia ja mainion kitaristivierailijan Bill Kirchenin Telecaster-twangia.

Kuten aina, Tom Russell herättää musiikilla taitavasti eloon rajaseudun realistisia kuvanovelleja, joissa elämän suuret ja pienet unelmat hehkuvat ja joskus murskautuvat. Heti nimikappaleessa yhdistyvät henkilökohtaiset elämykset Amerikan rautateiden historiaan ja merkitykseen. Myös maantien päällä etsitään elämyksiä etapilta toiselle. Chicano-cowboy Isadore Gonzalez saa oman laulunsa, samoin keikkamuusikon alter ego. Selkeä ja pureva runoluenta kuvaa tapahtumia lähes neutraalisti, mutta siihen kytkeytyvät oivat sävelmät lataavat eläytymiseen, lauluun ja soittoon kaiken tarvittavan herkästi soljuvan tai vahvasti värjyvän tunnepitoisuuden.