TUNDRAMATIKS: Roinan rodeo

TUNDRAMATIKS
Roinan rodeo
Exogenic

Helsinkiläisen Exogenicin uusimman kiinnityksen musiikillinen viitekehys sopii hyvin ajan henkeen. Etno-vaikutteet ja yhteiskunnallinen protestilaulu ovat olleet esimerkiksi Jätkäjätkien ja Palefacen menestyksen avain. Musiikillisesti autenttinen reproduktio ei kuitenkaan ole Tundramatiksin agenda, vaan estoton musiikillinen turismi ja rohkeasti oman näköinen tulkinta, eräänlainen karvalakkiversio. Balkanilainen ja slaavilainen kansanmusiikki ja iskelmä törmäävät yhtyeen käsittelyssä rockiin, punkiin ja reggaeen.

Bändin ekonominen mutta energinen rumpu-bassotausta saa harmonista täytettä laulaja Janne Masalinin harmonikasta ja sähkökitarasta. Masalin suoltaa runsaat sanaryöppynsä paikoin saarnamiehen uhmakkuudella. Melko paljon lyriikat vaativat syynäystä ennen kuin niistä saa otetta. Estoton asenne ja kansanomainen flow tasapainottavat laulun teknisiä puutteita ja tekstien höttöisintä idealismia.

Yhdessä astellaan on levyn aloituskappaleeksi köykäinen ja sen kertosäe on jopa ärsyttävä. Balkanille ja Lähi-itään haikaileva Kroisoksen valssi tarkentaa jo fokusta. Siekkarien ja Nurmion hengessä rokkaava single Roina rauhoittaa polveilee moneen suuntaan, mutta kappaleen naivistinen ja ytimekäs punk-kertosäe jää ainakin mieleen. 

Kunnianhimoinen Roinan Rodeo voi olla turhan originelli ja monitahoinen teos läpimurtolevyksi, mutta rohkeudesta ja hillittömästä energiasta Tundramatiks ansaitsee kiitokset.