TUUTTIMÖRKÖ: Kromihammas

TUUTTIMÖRKÖ
Kromihammas
Monsp

Tuuttimörön nimi nousi ensimmäisen kerran esiin vuonna 2011 Eevil Stöön ja DJ Kridlokkin levyjen mystisenä vierailijana. On totta -debyyttipitkäsoitto seurasi pari vuotta tämän jälkeen ja hyvän vastaanoton saanut levy nousi jopa Suomen virallisen albumilistan kolmannelle sijalle. Vaikka albumilistojen merkitys on nykypäivän suoratoistoruljanssissa vähentynyt, kertoo se ainakin Tuuttimörön orastavasta suosiosta valtavirrassa.

Kromihammas-levy vie kuulijan tunnelmansa puolesta 80-90-luvun taitteeseen, jolloin De La Soul, Jungle Brothers ja A Tribe Called Quest tekivät omaa värikästä vallankumoustaan, vaikka aika suosi Public Enemyn ja NWA:n kaltaisia agitaattoreita. Tuuttimörkö on kotonaan tässä menneessä ajassa, jossa funkyn melodiset bassolinjat kuljettivat kappaleita Casio-syntikoiden pöristessä päällä. Silkaksi retroiluksi Kromihammas ei kuitenkaan sorru, sillä sekaan lyödään riittävä määrä modernejakin mausteita.

Sanoitustensa puolesta Tuuttis on yksi kotimaisen räpin terävimmistä tekstittäjistä. Purevan humoristiset ja iskevät tekstit kertovat ennen kaikkea tekijänsä yhteiskunnallisesta valveutuneisuudesta ja silkasta lyyrisestä taituruudesta. Tuuttimörön painava sana iskee voimalla kuin se kuuluisa miljoona volttia.