TÝR: Land

TÝR
Land
Napalm

Kansalliskielellään osittain tai kokonaan laulavat yhtyeet eivät ole enää maan rajojen sisäpuolella asuvien salaisuuksia. Yhteinen kieli on vaihtunut englannista metalliksi. Yksi piirre ulkomaille murtautumiseen kuitenkin juuri nyt vaaditaan: on etua, jos bändi soittaa folkhenkistä metallia, olipa hymyilyttävä etuliite sitten viking-, battle-, tai vaikka pagan-. Voimakkaiden konsonanttiensa vuoksi kulmikkaaseen suomeen tottuneen korvissa pehmeämpi fääri kuulosta lähes sivistyneeltä. Kunnes muistaa, että Týrkin on hevibändi!

Týr rakentaa Landin färsaarelaisia ja skandinaavisia kansanlauluja ja -tarinoita niin musiikissa kuin sanoissakin mukaillen ja lopputuloksena on kerronnallista, mutta mukana hyräiltävää metallia, jossa ei hirveästi kiihdytellä tai kovistella, vaan pelataan sulavalinjaisemmilla ja värikkäillä teemoilla. Valkyrjan-biisillä lainataan onnistuneesti Edvard Griegin Solveigin laulua, ja vaikka se Peer Gyntistä peräisin onkin, on Land kaukana peikko-oopperoista ja äkkiväärästä materialista. Levyllä on paikoin jopa kansantanhumainen meininki.

Varhaisimmillakin Týr-räpistelyillä lienee ihailijansa, mutta tällainen viikinkikypärää omistamaton kaveri on alkanut viehättyä näistä tansseista vasta viimeisimpien levyjen aikaan.