Vaimon varastava piru ja muita tarinoita – David Rawlings matkaa ensimmäisellä soolollaan vuosisatojen taakse

David Rawlings
Poor David’s Almanack
Acony

Poor David’s Almanack on musiikillisen pariskunnan kahdeksas levy. Ne aiemmat ovat ilmestyneet Gillian Welchin ja Dave Rawlings Machinen nimissä. Voi siis sanoa, että vihdoin on tullut Davidin ensimmäisen sooloalbumin vuoro. Mutta tämä on soolotyötä vain nimellisesti, sillä ne kaikki ovat läheisiä sukulaisia keskenään. David Rawlings toimii musiikillisena johtajana, Gillian Welchin kultainen ääni kruunaa kokonaissoinnin ja näitä lauluja ja tekstejä tehdään pitkälti yhteistyössä.

Kuten nimi ja kannen arkaainen puupiirros jo kertovat, Poor David’s Almanack on matka jonnekin menneeseen. Vaikka laulut ovat omia, niiden maailma kumpuaa pikemminkin vuosisatojen takaa kuin tästä päivästä. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa Yup, hillittömän hauska laulu pirusta, joka vie mieheltä vaimon, mutta joutuu palauttamaan tämän, kun akkaa ei helvetissä kukaan kestä. Kansansatujen syvänmustassa ytimessähän siinä taivalletaan!

David Rawlings on loistava kitaristi. Laulajana hän tuo mieleen lähinnä Arlo Guthrien, niinpä Poor David’s Almanackin mestarillisuus lepää yhteistyössä, kolmen erityyppisen laulajan (David, Gillian ja Old Crow Medicine Shown Willie Watson) luomissa täydellisissä harmonioissa.