Vapaasti vuorovaikutuksesta – Kalmisto Trio tarjoaa kuulijalle kovan improvisaatiohaasteen

Kalmisto Trio
Meeting
Karkia Mistika

Head-on Collision käynnistää Kalmisto Trion Meetingin nimensä veroisesti. Paino on siinä freessä, jossa tietoisesti pyritään välttämään selkeitä melodioita ja rytmejä eikä linjasta juurikaan tingitä millään levyn kahdeksasta kappaleesta.

Asialla on kovia äijiä. Sataprosenttiseen improvisaatioon uskovan projektin isä on suomalaisen vapaamman jazzin ikoneihin lukeutuva kontrabasisti Teppo Hauta-aho. Akustisia kitaroita käsittelevät avantgardisti Jukka Kääriäinen sekä muun muassa K-18:sta, Pentasonicista ja Nuijamiehistä tuttu Kalle Kalima, jonka filmaattisesti kantrahtanut High Noon -albumi oli toissa vuoden napakymppi.

Vuorovaikutuksen herkkyys ja instrumenttien hallinta ovat kiistattomia, mutta onhan tämä kuulijalle haastava tapaus. Moderni klassinen on aina näköpiirissä, etenkin Tepon tarttuessa jouseen. Erittäin intiimi ja kiihkeä äänite palkitsee ehdottoman keskittyneessä kuuntelussa. Itseeni tehoaa parhaiten Dimplen ambientmaisesti maalaileva mystiikka ja Craterin sointuva mietiskely, joissa on tilaa enemmän kuin levottomammissa kappaleissa.