VARIOUS ARTISTS: Badlands – A Tribute To Bruce Springsteen’s Nebraska

VARIOUS ARTISTS
Badlands - A Tribute To Bruce Springsteen's Nebraska
Sub Pop

Springsteenin maineikas Nebraska on hyvästä syystä päätynyt tributoinnin kohteeksi. Alkujaan äärimmilleen riisuttu, akustinen ja synkeä tunnelmalataus on nyt saanut vapaampia tulkintoja, jotka nostavat itse laulut yhtenäistä kokonaisuutta tärkeämmiksi. Chrissie Hynden ja Adam Seymourin avausraita on vielä toteutettu esikuvansa niukkuudella, mutta jo seuraavana kuultava Hank III:n Atlantic City on hilpeää hilipatia. Esitykset rönsyilevät hyytävästä syntikoinnista rempseään rock and rolliin ja folkiin.

Ja hyvä näin, sillä alku-Nebraskan jäljittelemisestä tuskin olisi kovin mielenkiintoista pakettia seurannut. Nyt esille kohoavat albumin erinomaiset laulut eikä haittaa, vaikka niiden tulkinnat eroavat kovasti toisistaan. Merkillepantavaa on myös, että peräti viidellä raidalla laulaa nainen, mikä sekoittaa alkuperäisen miehistä näkökulmaa kutkuttavasti.

Kymmenraitaisen Nebraskan lisäksi mukana on kolme bonusraitaa, jotka istuvat tunnelmaan erinomaisesti. Jo aiemmin Nebraskan biisejä levyttänyt Johnny Cash on nyt saanut käsittelyynsä I’m On Firen, joka saa vanhan miehen jäljittelemättömästä tulkinnasta hienoa lisävärinää. Myös muut bonusraidat istuvat tyylillisesti kohdalleen.

Badlands on tribuuttilevy parhaasta päästä. Se tekee kunniaa esikuva-albumilleen ja nostaa sen laulut niiden ansaitsemaan kunniaan.