VARIOUS ARTISTS: Motown 50

Arvio julkaistu Soundissa 3/2009.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Tamla Records syntyi tammikuussa 1959 ja laajeni pian Detroitin hittihihnaksi Motown Record Corporationiksi. Yhtiö teki kotimaassaan toistasataa Top 10 -hittiä, joista 31 listaykkösiä. Fantastinen firma juhlikoon siis pyöreiden vuosien ohella valtavaa popkulttuurista merkitystään kautta maapallon. Julkaisupuolella juhla meni kuitenkin mönkään.

Arvio

VARIOUS ARTISTS
Motown 50
Motown

Tamla Records syntyi tammikuussa 1959 ja laajeni pian Detroitin hittihihnaksi Motown Record Corporationiksi. Yhtiö teki kotimaassaan toistasataa Top 10 -hittiä, joista 31 listaykkösiä. Fantastinen firma juhlikoon siis pyöreiden vuosien ohella valtavaa popkulttuurista merkitystään kautta maapallon. Julkaisupuolella juhla meni kuitenkin mönkään. Tämä juhlakokoelma nimittäin annettiin fanittajien äänestettäväksi, jolloin musta enkeli Michael Jackson vei synttärisankaruuden.

Järin aktiivista äänestys ei liene ollut. Kun 50 suurinta ääniharavaa laitettiin biisilistaksi, kärkikymmenikköön tungeksi kuusi Jackson 5:n ja Jackon levytystä. Mikä tahansa kronologinen tai valistunut kokoelma olisi toiminut paremmin. Kuunteluelämyksen ristiriitaisuutta korostaa, että ykköseksi noussut I Want You Back on pirun hyvä hitti, joka on saanut muitakin kuin sääliääniä Jackon paapojilta. Sen sijaan Ain’t No Sunshine ja Rockin’ Robin ovat heppoisversioita muiden yhtiöiden hiteistä eivätkä kuulu Motown-kaanoniin.

Kiintoisa juonne kokoelmalla on northern soul -lobbaus, joka on nostanut Frank Wilsonin obskurantin Do I Love You -koelevyn (vain kaksi kopiota tunnetaan!) peräti seitsemänneksi. Kuudestoista on saman porukan ehkä hienoin rehabilitointi, Elginsin Heaven Must Have Sent You. Ilahduttavia ovat myös Isley-veljesten ja Spinnersin valiopoiminnat, sekä Edwin Starrin karski Twenty Five Miles. Perussankarit Temptations, Four Tops, Supremes, Reeves, Gaye, Smokey ja Wonder ovat tyydyttävästi edustetut, vaikka subjektiivisia puutteita esiintyy.

Objektiivisestikin puutelista on pitkä. Korneinta on tekstivihko, joka yksilöi ohuessa juhlapuheessa yhdeksän kappaletta, joista vain kaksi löytyy levyltä. Varhaisimmat hitit (Money, Shop Around ja Please Mr. Postman) uupuvat, ja toisesta ääripäästä unhottuu Temptationsin psykedelinen trilogia.

Viiden tähden hittejä on vähintään kaksi kolmesta Motown 50 -kansion kappaleesta, mutta kestokuuntelun kannalta julkaisumuoto on älytön. En suosittele näin kehnojen kompromissien pakettia Motown-perushankinnaksi.

Lisää luettavaa