WILLIAM SHATNER: Has Been

WILLIAM SHATNER
Has Been
Shout Factory

Vuonna 1968 Star Trekin legendaarisena kapteeni Kirkina tunnettu William Shatner julkaisi teema-albumin The Transformed Man. Kyseessä oli outo sekoitus puhetta, Shakespearen tekstejä ja muun muassa The Beatles -covereita. Jopa Paul McCartney sanoi Shatnerin Lucy In The Sky With Diamonds -luennasta, että "kyseinen versio on jo niin huono, että sitä alkaa pitää hyvänä!". Turha sanoakaan, että The Transformed Man on yksi pophistorian halutuimpia kulttilevyjä.

Has Been -levyllä on hyvät mahdollisuudet päästä samaan asemaan. Tosin tällä kertaa Shatner on saanut avukseen vakuuttavan lauman rautaisia ammattilaisia. Projektin johtajana on toiminut Ben Folds ja oman panoksensa levylle ovat tuoneet Aimee Mann, Henry -Rollins, Jon Auer (The Posies), Sebastian Steinberg (Soul Coughing), Adrian Belew ja Joe Jackson. Näin vakuuttavien nimien kansoittamaa levyä on vaikea pitää vitsinä.

Huumoria Has Been on kuitenkin pullollaan. Pulpin Common People sopii Shatnerin suuhun hyvin, onhan miehen habituksessa samaa ilkikurisuutta kuin Jarvis Cockerilla. Muita covereita ei levyllä kuulla, sillä Shatner on yhdessä Foldsin kanssa saanut kokoon riittävästi uutta materiaalia. Pääosin nämä kappaleet ovat pianon säestyksellä esitettyjä kummallisia puhetarinoita muun muassa kuoleman välttämättömyydestä ja epäonnistuneesta vanhemmuudesta.

Has Been -levyä vaikea lähteä arvottamaan perinteisellä asteikolla. Joskus voi vain sanoa olevansa hämmentynyt.