YARI: 12 askelta

YARI
12 askelta
Pyramid

Viime vuosina elokuvamusiikin säveltämiseen keskittynyt Yari on julkaissut ensimmäisen laululevynsä liki seitsemään vuoteen. Irrallisten biisien ohessa myös tasapainoisena temaattisena kokonaisuutena houkutteleva 12 askelta on tinkimättömän persoonallista Yaria. Yarin SE-yhtye oli aikoinaan keskelle kotimaisen punkin nousua joutunut akateemis-progeinen kummajainen ja yhtä lailla oudosti mies istuu myös kotimaiseen laulaja- lauluntekijäympäristöön.

12 askelta -albumilla asialla tuntuu olevan sanottavansa äärimmäisen tarkkaan pohtiva analyyttinen romantikko. 12 askelta puhuu suurista tunteista personoimatta niitä tavanomaisimmiksi sinä-minä-ja-rakkaus -tarinoiksi. Yhtäkkiä runollisina havainnoivien ja tarkkailevien lyriikoiden keskeltä voi kuitenkin iskeä yksittäisiä voimasanoja. Yarin lauluissa on silti epätavallista herkkyyttä ja niiden ilme on usein unenomaisuuteen saakka rauhallinen. Melodiakäsityksen ja -käsittelyn omintakaisuudellaan Yari vertautuu Joni Mitchellin kaltaisiin taiteilijoihin.

12 askelta on soitettu niukalla kokoonpanolla. Yarin apuna ovat vain rumpali Heikki Tikka ja jo SE-yhtyeestä lähtien Talking Headsin Tina Weymouthin jäntevyydellä bassoa soittanut Eeva Koivusalo.