YORKSTON/THORNE/KHAN: Everything Sacred

YORKSTON/THORNE/KHAN
Everything Sacred
Domino

Joskus saumat näkyvät ja se on upea juttu. Everything Sacred on kolmen tekijänsä yhteensulamattomien impulssien summa, mutta liitosten tikit ovat kovin kauniita.

Britteinsaarten folkia levylle tuo Beta Bandistä ja King Creosotesta tuttu James Yorkston, intialaista musiikkia sarangia soittava sekä laulava Suhail Yusuf Khan ja jonkinlaista transatlanttista pehmeyttä Danny Thompsonia selvästi fanittava kontrabasisti Jon Thorne.

Eri musiikkitraditioiden fuusio on usein aika kinkkinen juttu, mutta Everything Sacred onnistuu siinä täydellisesti heti ensimmäisessä kappaleessaan: Knochentanz on 14 minuuttia kestävä järkäle, jonka draaman kaarta trio rakentaa huolellisesti, mutta vapautuneesti, lännen ja Intian välillä villisti kieppuen.

Everything Sacredin vapauden ja kurinalaisuuden yhdistelmä, jossa laulut lipuvat näköpiiriin ja sitten hävittävät hiukan ääriviivojaan improvisaation sumuun, tuo mieleen Van Morrisonin Astral Weeksin. Aasialaisten rakenteiden ja teemojen integrointi länsimaiseen musiikkiin taas John McLaughlinin. Se on harvoin onnistunut näin hyvin.