Elämäni soundit: Aija Puurtisen suosikkilistalta löytyy musiikkia Björkistä Jukka Toloseen ja Pink Floydiin

Soundin 10/22 Elämäni soundit -palstalla kuullaan, minkä levyjen parissa Aija Puurtinen on varttunut. Asko Alanen toimittaa.
25.11.2022 10:50

Tyylillisesti ja musiikillisesti värikylläisten 40 vuoden kunniaksi Honey B & T-Bones on julkaissut kaksi juhlavaa Buzzing-levyä. Ykkösosassa aiempien vuosien valikoidut kappaleet on kytketty rikastettuina sovituksina ja soitinnuksina kakkososan hallittuun, tuoreeseen tyylikirjoon ja soundiestetiikkaan.

Aija Puurtinen on jo varhain laventanut uraansa Honey B -artistiroolistaan, joka on jalostunut juurevasta rytmibluesista soulin, rockin ja psykedelian sivuteille. Sibelius-Akatemiasta valmistuneena musiikin tohtorina Puurtinen on toiminut tutkijana, opettajana, nykymusiikin säveltäjänä, sooloartistina sekä hyvin erilaisten bändien ja projektien jäsenenä, viimeksi amerikansuomalaisille omistetuista finglishinkielisistä lauluista improvisoituihin kirkkokonsertteihin. Honey B & T-Bones tekee harkitusti keikkoja Buzzing-juhlan tiimoilta. Ensi kesänä odottaa rundi Espoo Big Bandin kanssa.

– Menen tunneälyn ja intuition ehdoilla, Aija täsmentää sekä tuoreiden albumien että keikkojen olemusta. – Buzzing! Vol.2 -levyn sävellysvaiheessa kaikki eletty ja vuosikymmenien aikana kuunneltu suodattui kappalevalikoimaan, joka on kokonaan ihan uutta materiaalia. Ykkösosahan koostui lähinnä päivitetyistä versioista tähänastisen taipaleemme levytetyistä kappaleista. Bändimme ei ole koskaan nojannut menneeseen. Jos uutta ei synny, ei vanhalla voi jatkaa, vaan yhtye kannattaa lopettaa.

– Lähes kaikki vanhat kappaleet on käsitelty uusiksi. Myös tekstejä on varioitu, koska mukana on juttuja, joita en eettisistä syistä pysty enää laulamaan. Livenä saa tapahtua enemmänkin intensiteetin muutoksia, sooloissakin, sillä tämän päivän popparien taustanauhoituksiin ja lukittuihin sovituksiin me emme ryhdy. Joustavuus koskee myös uusimpia biisejä.

– Korona-ajan opetus on ollut se, että musiikkia voi tehdä monella eri tapaa ja ettei keikkailun tarvitse olla se ainoa maali. On jopa nautinnollista, jos tätä mun työtä voi tehdä pitemmällä aikavälillä ja ilman markkinoinnin paineita tai deadlineja. Aikansa voi käyttää vaikka muiden taiteiden tekemiseen, sosiaaliseen elämään tai ruoanlaiton opetteluun.

VARHAISIN ALBUMI, JOKA SAI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN HERÄÄMÄÄN
Nancy Sinatra
Boots
”Noin seitsemän ikäisenä näin telkkarista Nancyn villajumpperissa, trikoissa ja varsisaappaissa: These Boots Are Made For Walkin’. Tajuton bassointro ja groove sekä Nancyn tyly asenne tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Sainkin älppärin joululahjaksi äidiltä.”

LEVY JOKA SUMMAA TEINIVUOTENI
Wigwam
Kokoelma 1972
”Syntymäpäivälahja. Minulla oli onni saada nähdä Wigwam Valtatie 5 -nimisellä juvalaisella tanssilavalla, isän kahvilan viikonloppuapulaisena. Pääsin tsekkaamaan laaja-alaisesti kaikkea: progea, rokkia, poppia ja iskelmää. Varsinainen musiikin korkeakoulu.”

ALBUMI JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KUUNTELUA KAUTTA VUOSIEN
Pink Floyd
The Wall
”Konseptialbumi ja pitkälti Roger Watersin beibi. Vaikuttava. Vaatii pitkäjänteistä kuuntelua nykypäivän lyhytjännitteisessä elämäntahdissa. Kokonaisuuden päähenkilön ympärille muodostuva taustatarina myös puhuttelee.”

MINKÄ ALBUMIN TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA
Björk
Selmasongs – Dancer In The Dark -soundtrack
”Kiehtovaa, että Björk sävelsi musiikkia elokuvaan jossa näytteli pääroolin. Elokuvamusikaaliksi harvinaisen pysäyttävä ja dramaattinen teos. Sävellykset kattavat Selman koko traagisen elinkaaren. Olisin halunnut seurata koko sävellys- ja tuotantoprosessia.”

MAHDOLLISESTI ODOTTAMATTOMIN LEVYSUOSIKKINI
Diamanda Galas
The Divine Punishment
”Jotkut tietävät kiinnostukseni vokaalitaiteeseen sekä ihmisääneen osana genrevapaata ilmaisua. Diamanda Galas naittaa avantgarden ja freejazzin piirissä lännen klassista lauluestetiikkaa ja arabialaisia mikrointervalleja. Kaikessa tekemisessä on vahva musiikillinen ja monitaiteellinen pohja.”

PERHEEMME VANKKA YHTEINEN SUOSIKKILEVY
Jukka Tolonen
Tolonen!
”Esa ja minä tutustuimme Toloseen kiekon ilmestyessä, Mooses esitteli sen yläasteiässä omana löytönään. Hän pyöritti Juttutuvassa ikärajatonta klubia ja soitti Tolosta ja Pohjolaa Milky Way Moses -bändissä. Kerran kundit veti Ramblingia, kun Jukka itse istui eturivissä.”

ENSIMMÄINEN OMILLA RAHOILLA HANKKIMANI LEVY
Stevie Wonder
Songs In The Key Of Life
”Elokuussa 1977 suoritin Mikkelin autokoulun inssin ja juhlin levyostoksella. Stevien tupla oli Savon Musiikissa valmiiksi katsottu. Se symboloi myös täysi-ikäistymistä, jota moni juhlistaa menemällä baariin. Nyt kierrätän Stevien kappaleita ja laulutyyliä Sibben oppilailleni.”

BROOKLYNIN SATU -LEVYTYKSIIN VAIKUTTANUT ALBUMI
Viola Turpeinen
American Hanuriprinsessa Volume 4 (1941–1951)
”Lapsuus Juvalla on vaikuttanut suuresti. Isä soitti harmonikkaa. Vanhaa, kaihoisaa tanssimusiikkia kuuli paljon. Vietin Värttinässä kesät 2006-2007 ja tuotin Miero-albumin. Esikuvista Viola oli lyömätön instrumentalisti ja laulajanakin vastustamaton.”
tall
Artikkeli on julkaistu Soundissa 10/22.
Toimittanut: Asko Alanen

Lisää luettavaa