Hanoi Rocks, Dingo, Tom Waits… Fox Confessionista ja Thee Ultra Bimboosista tuttu Maria Laiho nimeää suosikkilevynsä

29.6.2023 17:58

Yhdentoista vuoden ajan Maria Laiho (ent. Hakkarainen) soitti tuiman garagerockin kotimaisten kuningattarien Thee Ultra Bimboosin kitaristina. Vuosituhannen vaihteen jälkeen hän keskittyi kuvataiteeseen ja sisustusalan opintoihin sekä perusti perheen Hearthill-muusikko Samuli Laihon kanssa. Hän luopui kitaransoitosta, koska kaksi pientä lasta ei antanut aikaa hioa taitoja ja Bimbojen suruaikakin vaati veronsa. Nyt uusi kokoonpano Fox Confession on palauttanut musiikin Maria Laihon monitahoiseen taiteilijaprofiiliin cinedramaattiseksi kuvaillulla soitannolla ja kauniin harmonisilla lauluilla, joissa särmäkitarakin soi kekseliäästi.

– Pitkään aikaan ei ollut tarvettakaan uudelle bändille, mutta musiikki alkoi pikkuhiljaa palailla elämään, Maria kuvailee. – Olin töissä Kirkkonummen hautausmailla hoitamassa kukkia ja istutuksia. Kävelin siellä paljon ja yhtäkkiä siinä putkahti biisejä soimaan päässä, ja niiden konsepti selkeni aika pian. Joka biisin pitäisi olla kuin Bond-tunnari, riipaisevan sydämeenkäyvä ja kaunis. En tiedä, mistä nää tulivat, ehkäpä kalmiston haamut kuiskivat näin.

– Tiesin heti, ketä muusikoita haluan mukaan. Soitin välillä The Protestants -yhtyeessä urkuja ja kitaraa. Sieltä tuli basisti Antti Saloniemi mukaan, Fleimarien kitaristi Arimatti Jutila vaihtui Samuliin, Kaisa Karjalainen (Barbe-Q-Barbies) soittaa kitaran lisäksi viulua ja Terhi Mäkelä (Turku Romantic Movement) rumpuja. Näille kavereille kilautin ja jokainen lähti mukaan.

– Treenasimme Roihupellon Studio 24/7:ssä ja teimme ekan demon Rami Helinin kanssa. Samuli oli alun perin tuottaja Full Moon Play -albumilla Janne Oinaksen kera. Haimme isoja, laadukkaita soundeja, biisien ehdoilla. Korona piti elämän pitkään tauolla, joten laulut saivat kypsyä väliaikana. Sanoitukset kumpusivat ihan muualta kuin arkielämästä ja Full Moon Play on sitä, mitä pitikin. Joka biisi on omanlaisensa kohtaus jostain elokuvasta, jota ei ole vielä filmattu.

LEVY, JOKA TUO MIELEEN JOENSUUN VARHAISVUODET
Baccara
Baccara
”Kuunneltiin klassista, paljon Mozartia, sekä jazzia. Isä rakasti Piafia, Djangoa ja Ellingtonia. Lapsia ilahdutti meksikolaismusa, Tequila!, Quantanamera. Yksi biisi kiihtyi hurjasti, kiepuimme ympyrää ja kaatuilimme. Poplevyistä Baccara oli huippu, maailman kauneimmat naiset. Donna Summer jäi myös mieleen.”


LEVY, JOKA HERÄTTI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
Dingo
Kerjäläisten valtakunta
”Teininä fanitin eri artisteja, kohteet vaihtelivat tiuhaan, kuten kuvioon kuului. Michael Jacksonin Thriller oli kova juttu, samoin Duran Duran ja tietenkin Dingo. Kerjäläisten valtakunta kolahti niin kovaa, että kirjoitin siitä jopa äidinkielen aineen. Ja fanikirjeen myös, mutten koskaan lähettänyt sitä.”

ALBUMI, JOKA KYTKEYTYY MUUSIKOKSI RYHTYMISEEN
Hanoi Rocks
Back To Mystery City
”Soitin pianoa musiikkiopistossa ja lauloin kuorossa, mutta sielu ei syttynyt klassiselle. Kasetilta kuultu Jimi Hendrixin Hey Joe upposi syvälle sieluuni. Aloin kuunnella bluesia. Halusin kitaristiksi. Se ei kuulemma sopinut tytölle. Hurahdin myös Hanoi Rocksiin, halusin isona Andyksi ja muuttaa Lontooseen.”

NOPEIMMIN UUTENA HANKKIMASI LEVY
Clifters
Kuningas
”Nopein on Bon Jovin Slippery When Wet. Tai Melrosen Another Piece Of Cake. Molemmat toki kasettina. Eka, jonka ostin omilla rahoilla oli Cliftersin Kuningas. Joensuulaisteininä en kylläkään ymmärtänyt (”hyvä bore, paha tsumba”) sanoituksista höykäsen pölähtävää.”

VOIMAKUUNTELUSSA FULL MOON PLAY -ALBUMIA TEHDESSÄ
Emmylou Harris
Wrecking Ball
”Tai sitten The Cardigansin Long Gone Before Daylight. Täydellisiä levyjä molemmat.”

NATSAA KOTIOLOISSA SAMULIN KANSSA
Tom Waits
Rain Dogs
”Meillä on hyvin yhtenevä musiikkimaku, oli jo paljon ennen kuin tapasimme. Kun kuulin Hearthilliä ensi kertaa radiossa, minusta tuli fani loppuiäksi! Tom Waitsia ja Velvet Undergroundia fanitamme hartaudella. Samuli suosii myös klasaria ja uutta suomiräppia, minä jumitan vanhojen lempilevyjeni parissa.”

ALBUMI FOX CONFESSIONIN PERUSTAMISEN ALKUAJOILTA
Robert Plant & Alison Krauss
Raising Sand
”Ensimmäisissä treeneissä vajaalla kokoonpanolla soitimme Stick With Me Babyä, enemmän mielessämme Plantin ja Kraussin kuin Everly Brothersin versio. Raising Sand kuuluu top 10 -listalleni edelleen.”

YHTEISTÄ MIELIMUSIIKKIA BÄNDIKAVERIEN KANSSA
Nouvelle Vague
Nouvelle Vague
”Bimboissa digattiin Atomic Swingiä, Sliippareita, Crampsiä ja Turbonegroa. Atomic Swingin Micke Lohsesta tuli Bimboo Wizard -levymme toinen tuottaja. Fanitimme Millan kanssa Atomic Swingiä vielä äsken Korjaamolla. Fox Confessionin Kaisan ja Terhin kera palvomme ranskalaista Nouvelle Vagueta, kolmesti livenäkin.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 6/23.

EDIT 30.6.: Fox Confession -nimi korjattu.

Lisää luettavaa