Parasta Islannista kertaa kymmenen! Sólstafir listasi kotimaansa musa-aarteet

Ei löydy Björkiä tältä listalta.

Photo: Timo Isoaho

Viikonvaihteessa Suomea kiertänyt (katso livekuvia täältä) Sólstafir on tietenkin parasta, mitä Islannilla on tarjota. Mutta paljon muutakin hienoa musiikkia tuosta kauniista maasta tulee. Pyysimme Sólstafirin miekkosia listaamaan meille omat Islanti-suosikkinsa vuosien varsilta, ja kymmenen tärpin listan saimme. Hienoa musiikkia, suosittelemme tutustumaan avoimin mielin!

Kuuntele kappaleet tästä YouTube-soittolistalta ja lue perustelut alta:

Perustelut kirjoitti Sólstafirin laulaja Aðalbjörn ”Addi” Tryggvason.

XIII: Thirteen

– Näimme tämän yhtyeen monta kertaa livenä vuosina 1993-1994 ja he tekivät suuren vaikutuksen. (Bändin Salt-debyytti vuodelta 1994 ei ole saatavilla, joten soittolistalta löytyy liveversio. Studioversioon pääsee tutustumaan täällä.)

HAM: Animalia

– Vaikea edes yrittää kuvailla, millainen kulttibändi tämä on Islannissa. Tämä on yksi heidän tunnetuimpia biisejään, mutta voisin helposti listata 20 biisiä lisää heiltä.

Flames Of Hell: Evil

– Tämä on Islannin mysteerisin bändi, etenkin ajalta ennen internetiä. Alkuperäisvinyyli Fire And Steel -levystä (1986) on erittäin harvinainen. Laulaja vieraili treeneissämme joskus vuonna 1999, erittäin outo tyyppi. Kuulin tämän biisin ensimmäisen kerran vuonna 1995 kun kävimme ostamassa hi hatin laulajan kotoa.

Sigur Rós: Ný Batterí

– Useimmat tietävätkin tämän. Ja tämähän on mestariteos.

Kontinuum: Steinrunninn Skógur

– Bändin päähahmo Biggi on ollut ystävämme jo 20 vuotta. Kyseessä on kuumin ”uusi” bändi Islannista ja uskon että he pääsevät pitkälle. Rakastan tätä biisiä.

Skálmöld: Hefnd

– No, minä laulan tässä. Joten kyseessä on heidän paras biisinsä, kuinka muutenkaan?

Dimma: Skuggakvæði

– Islannissa ei ole koskaan ollut montaa hard rock -bändiä, mutta Dimma on varmasti paras niistä.

Drýsill: Anthem for the Insane

– Teki yhden albumin vuonna 1985. Laulajana legendaarinen islantilainen metallilaulaja Eiríkur Hauksson, joka liittyi tämän jälkeen norjalaiseen Artch-yhtyeeseen.

Mammút: Salt

– Hieno indie-bändi. Tämä on heidän kakkoslevyltään, joka tuli vuonna 2013.

Bubbi Morthens: Syneta

– Islannin oma Bob Dylan tai Neil Young. Kuningas. Rakastan tätä äijää.