Sammal – Progea popsensibiliteetillä

Turkulaisen Sammal-yhtyeen juuret juontavat vuoteen 2004, jolloin kitaristi Jura Salmi Ja laulaja Jan-Erik Kiviniemi tekivät ensimmäiset biisiaihionsa suomeksi ja vuosikymmenten taakse tähyilevällä tyylillä, jota ei kaksikon mielestä tunnuttu arvostavan tai edes muisteltavan.

– Uudemmissa levyissä joko soundit tai tarkoitusperät ovat luotaantyöntäviä. Myöskin kekseliäisyys loistaa poissaolollaan, toteaa Kiviniemi.

– Tuntui ihmeellisen hyvältä ja luonnolliselta tehdä musiikkia omalla äidinkielellä ja maalailla sanoilla ja sävelillä maisemia, jotka olivat musiikillisesti täysin vapaita paineista ja nykyisistä skeneistä. Vapaa assosiointi ja ilmaisu ovat edelleen Sammaleen ydin, Salmi kertoo.

– Suomenkielisyys vaikuttaa kumma kyllä myös säveltämiseen. Se tulee vapaammin ja aidolla tavalla selkäytimestä.

Ensiesitys: Sammal – Kylmää usvaa

Salmi ja Kiviniemi myöntävät, että proge­bändi lienee sopivin sana kuvaamaan rumpali Tuomas Karivaaralla, basisti Lasse Ilanolla ja urkuri Juhani Laineella täydentynyttä joukkoa. Soitannon kimuranttius ei kuitenkaan ole yhtyeelle itseisarvo.

– Teemme hyviä kappaleita emmekä hankalia kohtia peräkkäin. Popsensibiliteettiä unohtamatta. Pidämme vankoista ja laajalta keräävistä melodioista, Kiviniemi sanoo.

Bändin mukaan nimetty raikas debyyttilevy ilmestyy tammikuussa Svart Recordsin kautta. Se sisältää materiaalia useamman vuoden ajalta mukaan lukien kitaristin ja rumpalin kesken demoiltuja riffikkäämpiä biisejä sekä materiaalia yhteen sitovia instrumentaalipaloja. Tuotos vedettiin narulle kahdessa päivässä eikä päällekkäisäänityksiä juuri käytetty. Ensisijaisesti vinyyliformaattisella albumilla musiikki hengittää.

Svart Recordsille Sammal päätyi viime syksynä ja viime tipassa.

– Olimme lähetelleet vanhempia demoja muun muassa Svartille, mutta ilmeisesti soundi ei miellyttänyt tarpeeksi. Ja urut puuttuivat vielä siinä vaiheessa kuviosta. Sammal on kuitenkin saanut keikkojen ja tasaisen tappavan työn johdosta ilmeisesti sen verran hypeä aikaiseksi, että nyt marjat olivat kypsiä poimittaviksi. Olimme juuri itse julkaisemassa levyä omalla rahalla, mutta onneksi asiat kääntyivät näin, pohtii Salmi.

Lopullisen vaikutuksen levy-yhtiöön Sammal teki keikalla. Kiviniemi kertoo, että live-tilanteessa bändin pääpaino on hyvässä fiiliksessä ja soitto saa rönsyillä. 

– ”Kaikki mukaan” -taputuksia ei meidän keikalla nähdä, musiikin välittämä tunnelma saa hoitaa fiiliksen. Joskus voi ottaa jopa hieman leveämmän haara-asennon jos siltä tuntuu, Salmi lisää.