Tarkkailuluokalla Itä-Hollola Installaatio – Naturellia dadarockia

Tarkkailuluokka-sarjassa esitellään Soundin toimituksen uusia suosikkeja.

Itä-Hollola Installaatio. Kuva: Karoliina Niemenkari

Vimmaisilla keikoillaan muun muassa H2Ö- ja Flow-festivaaleilla vakuuttanut Itä-Hollola Installaatio on suomenkielinen vaihtoehtorock-yhtye, jonka kaihoisassa, uhmakkaassa ja omalaatuisessa soinnissa on pohjana 60–70-lukujen amerikkalaisrokki sekä viime vuosikymmenten vaihtoehtomusiikki. Lähin nykypäivän vastine on Sur-rurin herkkä ja raastava punk.

Itä-Hollola Installaation sielu ja henki on kitaristi-laulaja Robert Ensio Niemistö. Niemistö aloitti musiikin teon bändin nimellä vuonna 2012. Vauhtiin päästiin kuluvan vuoden tammikuussa julkaistun Paska idea -kasetin myötä. Kasetille Niemistö kokosi kolmena edeltävänä vuonna itse äänittämistään dadarock-lauluista yhdeksän.

– Meiltä kysyttiin, että tulkaa lämppäämään Ristoa Torveen, Niemistö kertoo yhtyeen ensimmäisestä keikasta tammikuun puolivälissä.

– Sitten ehdotettiin, että tulkaa seuraavana viikonloppuna soittamaan Kouvolaan. Siitä se lähti. Ei syntynyt mitenkään, että nyt perustetaan bändi. Ei kauheasti mietitty, että miltä tää soundaa.

Silloin bändissä soitti eri ihmiset kuin nyt. Keikkojen myötä kokoonpano on vakiintunut Robert Ensio Niemistön lisäksi Saara Kolehmainen (basso) ja Tommi Kolsi (rummut). Kolsi ja Niemistö ovat tunteneet kolmevuotiaista ja soitelleet yhdessä hollolalaiselta ala-asteelta saakka.

– Nyt on sellainen fiilis, että voidaan soittaa ihan mitä meitä huvittaa, Niemistö vakuuttaa.

”Olen koettanut tehdä biisejä, joita on helppo soittaa ja helppo laulaa.”

– Keikkojen kautta tää on hakenut muotonsa. Heinäkuun Siltasen keikalla ne palaset loksahti yhteen, että hitto tää on hyvä, tälleen näin. Olin unohtanut kaikupedaalin kotiin, joten oli kaksi säröä ja sähkökitara ja rummut ja basso. Ajattelin, että tää kuulostaa tosi hyvältä, ei tähän tarvii mitään muuta.

Aiemmin Sonic Youth -tyyppistä punkrockia Frank Gerwer’s Nosessa ja poukkoilevaa progea Outoflow’ssa soittanut Niemistö on löytänyt oman äänensä laulujen kirjoittajana.

– Olen koettanut tehdä biisejä, joita on helppo soittaa ja helppo laulaa. Niin hyviä, kun vaan osaan tehdä – naturelleja biisejä. Siitä puuttuu se joku tietty yritys.

– En halua leimautua mihinkään tai tehdä jotain tietyn tyyppistä juttua, vaan musaa mistä voisin nauttia, jos kuulisin sitä. Yhtenä isona innoittajana Niemistölle on toiminut Jukka Nousiainen ja etenkin hänen parin vuoden takainen sooloalbuminsa Huonoa seuraa.

– Ajattelin, että vittu tämä on hyvää musaa, tämähän on täydellistä! Mutta sitten omaan korvaani siinä oli liikaa 1970-lukua tai mitä ikinä… Se oli kuitenkin täysin viisi kautta viisi kamaa. Edelleenkin.

Itä-Hollola Installaatio -kasetin jälkeen Niemistö on tehnyt kolme soolokasettia, joista kaksi julkaistaan vielä syksyllä. Fuck Rekords julkaisee Itä-Hollola Installaatio -ep:n kasettina syksyllä osana Kolme kotimaista -kokoelmaa.

Bändin ja Niemistön sooloprojektin välillä on siis selvä ero.

– Teen omalla nimelläni lo-fi rokkiäänityksiä, mistä tykkään myös. Itä-Hollola Installaation kanssa panostamme – teemme kunnon lp:n studiolaadulla.


Itä-Hollola Installaation albumi Elävien aalloilla ilmestyy 2.12.

Teksti: Juho Hänninen
Julkaistu alun perin Soundissa 8/2016

www.facebook.com/itahollolainstallaatio