Tarkkailuluokka | Block Of Flats: ”Täälläkö tarvittiin basistia?”

Porvoolaislähtöinen Block Of Flats sukkuloi nuorella vimmalla muun muassa Biffy Clyron ja Disco Ensemblen viitoittamalla tiellä. Aina kyyti ei ole ollut mutkatonta ja kerran autokin on hajonnut matkan varrelle.
15.3.2018 18:14

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Kuten monet muutkin yhtyeet Block Of Flats sai alkunsa, kun rumpali Ossi Ågren ja laulaja Jonne Nikkilä päättivät ottaa käsittelyyn jälkimmäisen pöytälaatikkoon jääneitä biisejä ”kitara-rummut-meiningillä”. Ja kuten käsitteeksi muodostunut mainos sanoi: siitä se ajatus sitten lähti.

– Yhdissä treeneissä mä sitten soitin mun vanhalle bändikaverille, Osolle, että tuu soittaa bassoa. Puolen tunnin päästä Oso oli jo treeniksen ovella ja kyseli, että ”täälläkö tarvittiin basistia?” Mä soitin silloin vielä kitaraa, mutta halusin keskittyä oikeastaan pelkästään laulamiseen, joten bändiin tarvittiin sitten uusi kitaristi, Jonne Nikkilä kertoo.

Kitaristi löytyi kuin löytyi Ilosaarirockin leirintäalueella, kun Nikkilä kysyi vanhaa bändikaveriaan Jesse Katajaa mukaan poppooseen. Nikkilän mukaan hauskan tilanteesta tekee se, ettei hänellä ollut ”missään vaiheessa tarkoitus pyytää Jesseä bändiin”.

Nykykokoonpanossa basson varressa operoi Kauri Koponen. Myös tässä tapauksessa maaginen lause oli ”teilläkö tarvittiin basistia?”

Termi Block Of Flats saattaa olla useimmille tuttu yläasteen englannin tunneilta perinteisen brittiläisen sanaston joukosta. Mutta mikä on tausta nimen takana?

– Meidän ensimmäinen keikka soitettiin bändin nykyisen yleispuuhamiehen, Montosen, läksiäisissä, jotka järjestettiin yhdessä opiskelijakerrostalossa. Keikka on bändin historian pisin, vaikka omia biisejä ei bändillä tuolloin ollut kuin neljä. Keikka koostui noin kahdeksasta samasta setistä, ja mukana oli useampi lennosta heitetty cover-biisi, rumpali Ossi Ågren paljastaa ja jatkaa:

– Meillä ei silloin ollut vielä nimeä, joten ennen bändiesittelyä Oso laittoi Google Translateen sanan ”kerrostalo”. Google antoi sitten bändille nimen Block of Flats.

Jonne Nikkilä lisää bändikaverinsa tarinaan, että nimi oli tarkoitus muuttaa myöhemmin, mutta sitten se vaan jäi.

”Keikka on bändin historian pisin, vaikka omia biisejä ei bändillä tuolloin ollut kuin neljä. Keikka koostui noin kahdeksasta samasta setistä.” -Ossi Ågren

Tähänastisella taipaleellaan Block Of Flats on julkaissut yhdeksän biisiä, viisi musavideota ja yhden EP:n. Takana on myös viisi kiertuetta Baltiassa ja keikkoja ympäri kotimaata. Viime vuonna bändi sijoittui Emergenza-bändikilpailun hopeasijalle.

Mitä musiikillisiin esikuviin tulee, nelikko nimeää Biffy Clyron olevan kaikille jäsenille suuri vaikuttaja. Myös lahtelainen New Deadline on ollut yhtyeelle ”tietynlainen esikuva” omissa tekemisissä.

Kauri Koponen kertoo, että Block Of Flatsia on useaan otteeseen verrattu Disco Ensembleen. Eikä syyttä: porvoolaisten vaihtoehtorock-soundissa on kuultavissa hyvällä tavalla selviä kaikuja ulvilalaisyhtyeen tekemisistä. Pian pillit pussiin pistävän Disco Ensemblen kruunulle onkin varmasti ottajia.

Mikä on Spinal Tap -henkisintä mitä teille on sattunut keikalla?

– Keikoilla ollaa päästy suhteellisen vähällä säädöllä, mutta keikkareissut ei aina oo mennyt ihan putkeen, Jonne Nikkilä aloittaa paljon puhuvasti.

– Haha! Joskus keikaltapaluureissulla Latviassa meillä hajosi auto niin sanotusti keskelle ei mitään. Silloin oli tosi kylmä eikä oikein tiedetty, mitä pitäisi tehdä. Me käveltiin läheiselle sikafarmille pyytämään jeesiä ja paikalliset yritti auttaa parhaansa mukaan. Sieltä löytyi sitten eräs ”mekaanikko”, joka totesi meidän auton moottorin olevan ”kaput”, Ossi Ågren tarinoi.

– Samaan aikaan viereisellä pellolla juoksi villisikoja. Se oli aika absurdia. Parin tunnin pähkäilyn jälkeen eräs farmin asukki ehdotti pientä korvausta vastaan hinaavansa meidät ja meidän kamat Riikaan, josta matkaa jatkettaisiin sitten julkisilla Tallinnaan. Meidän kaikki kamat ja auto jäi Riikaan. Onneksi soittokamat saatiin takaisin ehjänä muutaman viikon kuluttua.

Block Of Flats palasi vastikään Baltian-kiertueelta ja toukokuussa on luvassa viikon mittainen turnee Keski-Euroopassa. Uusi EP-julkaisukin on pian valmis ja siltä on luvassa ”pari maistiaista” ennen kuin koko lätty tulee uunista.

Block Of Flats on:
Ossi Ågren – rummut
Jonne Nikkilä – laulu
Kauri Koponen – basso
Jesse Kataja – kitara

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä:

Lisää luettavaa