Tarkkailuluokka | Enter Rana: Mielikuvituskavereita, raskasta kokeellisuutta ja muumimusiikkia

"Sen ikäisenä tunteet pyörivät mahtavaa vuoristorataa ja musiikin tekemisestä muodostui koukuttava väline tutkia omia tuntemuksiaan. Kun ympärille sai hyviä ystäviä, joiden kanssa soittaa ja fiilistellä elämää, ei paluuta entiseen ollut tiedossa."
15.7.2019 16:31

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Savonlinnassa 2010-luvun taitteessa perustettu, nykyisin helsinkiläistynyt Enter Rana sai alkunsa, kun kaksi kaupungin Taidelukiossa opiskellutta nuorukaista huomasi jakavan samanlaisen palon ja tavan säveltää musiikkia. Musiikin ympärille kasattiin yhtye, joka herätti perustajajäsenten mukaan ”suuria tunteita Savonlinnan orastavassa alt-rock-skenessä”.

– Olin ehkä 16-vuotias, kun ensimmäinen yhteinen biisiaihio oli työn alla. Sen ikäisenä tunteet pyörivät mahtavaa vuoristorataa ja musiikin tekemisestä muodostui koukuttava väline tutkia omia tuntemuksiaan. Kun ympärille sai hyviä ystäviä, joiden kanssa soittaa ja fiilistellä elämää, ei paluuta entiseen ollut tiedossa. Bänditoiminta on muuttunut paljon vuosien varrella, mutta edelleen yhdessä soittamisesta, jakamisesta ja tuntemisesta tulee samanlainen koukuttavan elävä olo, laulaja-kitaristi Teemu Lumme kertoo.

– Muistan, kuinka itseään etsiskelevänä nuorena taidekoululaisena fiilistelin jätkien menoa ja elättelin toivoa, että pääsisi joskus itsekin soittamaan yhtä kovaan bändiin. Kun vuonna 2013 rumpalin paikka aukes ja kysyttiin mukaan, niin lähdin tietysti. Nopeasti huomattiin, kuinka uusien biisien myötä saundi alkoi elää entistä raskaampaan ja kokeellisempaan suuntaan, niin päätettiin sitten aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä ja antaa koko hommalle uusi nimi Teemun (Lumme) lapsuuden mielikuvituskaverin (Rana) mukaan, rumpali Teemu Huuki jatkaa tarinaa eteenpäin.

Enter Ranan nykyinen kokoonpano on muotoutunut sattumusten (ei niinkään surkeiden) sarjan tuloksena, kertoo kitaristi Lauri Mäntynen, joka tutustui Lumpeeseen Joensuussa 2015. Tuolloisen kämppäkaverin bändi tuli Mäntyselle hyvin tutuksi.

– Muistan kuinka lattiat oli vuorattu patjoilla ja kokonainen bändi nukkui meidän pienessä olohuoneessa. Se oli kerrassaan hauskaa ja rakkauden täytteistä aikaa! Idean bändiin liittymisestä sain, kun yhtyeen entinen kitaristi Kalle erosi yhtyeestä ja ehdotti minua hänen tilalleen. Sain Kallen siunauksen ja päädyin bändin jäseneksi, Mäntynen kertoo.

Samasta keskisuomalaisesta Karstulan kylästä oli myös kotoisin bändin kitaristi Ossi Oikari, jonka Mäntynen tunsi nuoruudestaan. Heidän päätymisessään samaan bändiin oli eniten kyse sattumasta. En usko kohtaloon, mutta Ossin ja minun teiden risteäminen bändissä tuntuu maagiselta, Lauri Mäntynen pohtii.

”Muistan kuinka lattiat oli vuorattu patjoilla ja kokonainen bändi nukkui meidän pienessä olohuoneessa. Se oli kerrassaan hauskaa ja rakkauden täytteistä aikaa!”

Mitkä artistit ovat vaikuttaneet soundiinne? Onko teillä porukan sisässä mitään yllättävää yhteistä suosikkia?

– Itselläni on taustalla vahva Fullsteam-nuoruus, ja etenkin Disco Ensembleä ja Lapkoa tuli fiilisteltyä paljon, mikä on varmasti vaikuttanut paljon oman estetiikan löytymisessä. Näiden lisäksi erilaiset post-rock-jyrät, kuten God Is An Astronaut ja Explosions In The Sky ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen, Teemu Huuki kertoo.

– Yläaste- ja lukioiän bändisuosikit ovat vaikuttaneet itselleni eniten siihen millaista tyyliä koen tämän yhtyeen edustavan. Muun muassa Pain Of Salvation ja Von Hertzen Brothers tekivät suuren vaikutuksen ennakkoluulottomalla ja yllätysrikkaalla musiikillisella kerronnallaan, Teemu Lumme kuvailee suosikkejaan.

Lauri Mäntynen rientää vielä huomauttamaan, että muumimusiikki on ”kaikkien meidän mielestä ihan parasta”.

Mikä on ollut ratkaiseva hetki Enter Ranan tämänastisella uralla? Mikä on vaikuttanut eniten tekemiinne juttuihin?

– Vaikka muinainen Emergenza-bändikilpailun tiimoilta soitettu keikka Taubertal-festareilla Saksassa konkretisoi hyvin sen, että onhan keikkailu parhaillaan ihan helvetin siistiä, täytyy silti sanoa, että bändin kannalta ratkaisevinta on ollut tietynlainen avautuminen ja yhteisen vision kirkastuminen. Enää esimerkiksi sävellystyö ei ole vain parin tyypin harteilla, vaan ideoita ja aihioita jaetaan matalalla kynnyksellä kaikkien kesken, Teemu Huuki kertoo ja jatkaa:

”Tämän myötä jokainen ratkaisu on helposti perusteltavissa, ja vaikka jokainen toki luo lopulta oman versionsa tarinasta, biisit tuntuvat aina henkilökohtaisilta ja omilta.”

– Biisinteosta on myös tullut läpinäkyvämpää siinäkin mielessä, että tarinasta sävellyksen tai sanoituksen takana halutaan keskustella ennen kuin biisi on tehty valmiiksi asti. Tämän myötä jokainen ratkaisu on helposti perusteltavissa, ja vaikka jokainen toki luo lopulta oman versionsa tarinasta, biisit tuntuvat aina henkilökohtaisilta ja omilta.

Enter Ranan kappaleista Soundin viralliselle Tarkkailuluokka-soittolistalle nostetaan Our Bloom, jonka oli alun perin tarkoitus tulla Mäntysen elektropop-projektin käyttöön. Kappale syntyi jo ennen kitaristin liittymistä bändiin ja hänestä tuntui kuin kappale olisi itse säveltänyt itsensä.

– Jo alun alkaen kappale tuntui hieman vieraalta silloiseen elektropop-projektiin. Lähdin muokkaamaan kappaletta kitaravetoisemmaksi ja jätin sen hautumaan ja odottamaan hetkensä. Enter Ranaan liittyessäni kappale palasi mieleeni ja tarjosin sitä bändille, vaikkakin silloinen demoversio poikkesikin yhtyeen muusta tuotannosta. Soitettiin Our Bloomia yhdessä treenikämpällä ja puristettiin biisi Enter Rana -suodattimen läpi, Mäntynen muistelee.

– Pyrin tekemään lauluosuudet Laurin lähettämään demoon mahdollisimman matalalla kynnyksellä miettimättä liikaa. Kuvittelin tilanteen, jossa katson ihmistä silmiin, molemmat ovat hiljaa, mutta yritän kuitenkin katseella kertoa toiselle salaisista tunteistani. Kappaleessa oli valmiiksi dominoiva ja eteenpäin vievä ”tunnelma”, joten koin palvelevani kappaletta parhaiten puheenomaisella kerronnalla, joka on aiemmin mainitsemassani skenaariossa pään sisällä tapahtuvaa monologia. Kertosäe edustaa minulle ristiriitaa ja itsevihaa omia ajatuksia sekä itseä kohtaan, Teemu Lumme avaa kappaleen tarinaa.

Enter Rana on:
Teemu Lumme (laulu ja kitara)
Lauri Mäntynen (kitara)
Ossi Oikari (kitara ja taustalaulu)
Roope Kokkonen (basso)
Teemu Huuki (rummut)

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa