Tarkkailuluokka | Kielo Ilona: Karonkasta kehtolauluun

"Soundipuolella naiiviutta ei ainakaan vähentänyt soittamani 'ostakaa makkaraa' -viuluvälike, joka jossain muodossa jäi levylle."
18.9.2019 13:57

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsingistä ja Tampereelta kotoisin oleva Kielo Ilona kuvailee musiikkiaan vaihtoehtopopin ja folk rockin termeillä, ja omaehtoista ja juurevaa yhtyeen säveltaide todella on. Elokuun lopussa Kiireen kehtolaulu -debyyttilevynsä julkaissut viisikko sai alkunsa ystävän tohtorikaronkassa alkuvuodesta 2014 soitetusta cover-keikasta.

– Saimme keikasta hyvää palautetta ja covereiden sovittaminen oman näköisiksi oli tuntunut kaikista luontevalta. Nelikko palaili karonkasta majapaikkaansa ja Pyynikin harjun kupeessa joku ehdotti, että pitäisikö meidän kokeilla omien biisien tekemistä, basson ja kontrabasson varressa operoiva Timo Hakkarainen kertoo.

Ajatus sai kannatusta, varsinkin kun tiedossa oli, että laulaja-viulisti Marjo Kiukaanniemeltä löytyi pöytälaatikosta pari valmista kappaletta ja lyriikaksi kelpaavia tekstejä. Kitaristi Juho Poutiainen ja bändin alkuperäisjäsen Anna Vihanta (joka lähti riveistä debyyttilevyn nauhoitusten jälkeen) olivat puolestaan tahollaan tehneet folkin sukuisia sävellyksiä.

– Bändin nimellä on sellainen tausta, että minun nimeni on tarinan mukaan ristäispäivän aamuna arvottu hatusta. Vaarini oli laittanut hattuun tämän mitä taiteellisimman ehdotuksen Kielo Ilona, mutta arpaonni ei suosinut minua ja nimekseni tuli Marjo. Olen usein miettinyt millainen persoona olisi Kielo Ilona Kiukaanniemi, Marjo Kiukaanniemi avaa tarinaa bändin nimen taustalta.

”Vaarini oli laittanut hattuun tämän mitä taiteellisimman ehdotuksen Kielo Ilona, mutta arpaonni ei suosinut minua ja nimekseni tuli Marjo.” – Marjo Kiukaanniemi

Kun yhtyeen jäsenten taustoista löytyy historiaa progesta argentiinalaiseen tangoon ja popista miiminäyttelemiseen, ei liene yllätys, että kysymys Kielo Ilonan musiikillisista innoittajista herättää laajan keskustelun. Mainituksi eri suista tulevat niin J. KarjalainenRadiohead, Nick Cave and the Bad Seeds, vanhat iskelmät, Kainuun korpimetsät, Frank Zappa kuin myös Swans. Yksi nimi on kuitenkin selvä kaikille.

–  Kielo Ilonan perustamisen aikoihin ihailtiin bändin kesken Fleet Foxesin musiikkia ja erityisesti heidän laulustemmojaan. Luulen, että Kielo Ilonassa eniten vaikuttaa kuitenkin kaikkien bändin jäsenten henkilökohtainen historia, Timo Hakkarainen pohtii.

– Timon mainitseman Fleet Foxesin lisäksi en oikein osaa nimetä muita selkeitä innoittajia tälle bändille. The Nationalin henkeä olen kylläkin yrittänyt joihinkin biiseihin saada. Usein pyrin kuuntelemaan ja reagoimaan muiden soittajien soittotyyliin ja ideoihin, kitaristi Juho Poutiainen kuvailee.

Kiireen kehtolaulu -debyyttiä yhtye teki valmiiksi kahden vuoden ajan toukokuusta 2017 toukokuuhun 2019 välillä. Poutiainen kuvailee prosessia kuluttavaksi, mutta äärimmäisen antoisaksi urakaksi. Eri kaupungeissa asuminen ja jokaisen omat kiireet ottivat aikansa prosessissa.

– Perussoiton lisäksi äänitimme Juhon kanssa monenmoista samplea: matkalaukun lukkojen avaamista, karjumista, sateen ropinaa ja kaikenlaisia kilistimiä. Tehtiin ambienssisoundeja efektoimalla soittimia ja soittamalla niitä sieltä mistä ei pitäisi. Kaikki tuottamamme äänet eivät päätyneet levylle asti, mutta mukavaa oli puuhata intuition ja kokeilunhalun vietävänä, Timo Hakkarainen kertoo.

Soundin Tarkkailuluokka-soittolistalle albumilta valikoitui Salvekvik, Marjo Kiukaanniemen mukaan albumin popein biisi, josta on bändin kesken käyty suurimmat keskustelut. Joidenkin jäsenten mielestä biisi oli liian naiivi.

– Soundipuolella naiiviutta ei ainakaan vähentänyt soittamani ”ostakaa makkaraa” -viuluvälike, joka jossain muodossa jäi levylle. Minä vastaan biisin lyriikasta: Joskus on joku taannoinen ihmissuhde tuntunut laastarilta vanhan suhteen päällä ja siitä aukesi rikas, sarkastisen sanainen arkku. Sanoittaessani muistui mieleen kuorossa laulamani Mozartin Requiem ja latinan lause Salva Me, pelasta minut. Nokkela nimi laastarille se Salvequick, Kiukaanniemi avaa biisin monipuolista taustaa.

Kielo Ilona on:
Marjo Kiukaanniemi – laulu, viulu
Hanna Ollikainen – laulu, koskettimet
Juho Poutiainen – sähkökitara, akustinen kitara
Timo Hakkarainen – sähköbasso, kontrabasso
Jere Kolehmainen – rummut, perkussiot

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

 

Lisää luettavaa