Tarkkailuluokka | Sepikka: ”Osassa biiseistäni on valloillaan luontomme paskomisesta kumpuava vitutus”

"Halusin sanoituksessa tuoda hieman esille myös näiden reissujen päätöntä kujeiluamme, kuten tyhmille, mutta silti niin symppiksille, keskellä tietä pällisteleville poroille tööttäilyä ja naureskelua."
24.9.2019 14:35

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Maalauksellisia äänimaisemia ja postrock-henkisiä loihtivan Sepikan Tiedän kyl kuka -biisillä moikkaillaan lempituntureita, tien tukkiville poroille ja jäädään jumiin hullun metson saartamaan mökkiin. Sepikan maailma syntyi, kun sen tekijä Joni Seppänen (tuttu The Scenesistä) muutti syksyllä 2015 kotikaupungistaan Oulusta Rovaniemelle hakemaan inspiraatiota Lapin luonnosta. Tuolloin Seppänen päätti omistautua hetkeksi pelkästään musiikille.

– Tuloksena syntyikin suurinpiirtein levyllinen instrumentaalidemoja, mukaan lukien Tiedän kyl kuka -biisin ensimmäinen versio. Silloin en kuitenkaan vielä edes ajatellut mahdollisuutta, että olisin itse sanoittanut biisit, saati laulanut niitä, Seppänen kertoo Sepikan taustoista.

Jossain vaiheessa Seppänen kuitenkin päätti ”pusertaa” lyriikat muutamaan kappaleeseen ja demolauloi ne nauhalle. Sanojen kieleksi valikoitui suomi hänelle kaikkein luonnollisimpana vaihtoehtona ja vastaanotto yllätti positiivisesti.

– Yleinen palaute oli, että miksi helvetissä en oikeasti laulaisi niitä itse, ja siitä lähtikin itseni löytäminen laulajana. Tämä oli oikeasti aika suuri askel minulle, Seppänen tunnustaa.

Sepikan tie ihmisten ilmoille jatkui kuitenkin vasta syksyllä 2018, kun Seppäseltä löytyi jälleen aikaa sooloprojektilleen. Tänä vuonna päivänvalon ovat nähneet kappaleet Tiedän kyl kuka sekä Hullu metso.

Seppänen kertoo, että Tiedän kyl kuka syntyi pääosin jo syksyllä 2015 ensimmäisten kappaleiden joukossa ja sen sanoitukset muotoituivat tänä vuonna.

– Yksinkertaisesti, biisi syntyi rakkaudesta seikkailuihin pohjoisen luonnossa. Toisinaan aikaa näille seikkailuille on kovin vähän, mutta silloin kun sitä on, ei usein ole vaikeata saada luottokavereita mukaan. Sydän. Halusin sanoituksessa tuoda hieman esille myös näiden reissujen päätöntä kujeiluamme, kuten tyhmille, mutta silti niin symppiksille, keskellä tietä pällisteleville poroille tööttäilyä ja naureskelua.

Seppänen kertoo, että Sepikan soundia ovat innoittaneet etenkin Philip Glass ja Steve Reich. Hän kuitenkin huomauttaa, että on turha väittää etteivätkö pitkäaikaiset suosikit, kuten Bon Iver, Radiohead ja Sigur Rós kuuluisi myös hänen sooloprojektissaan.

– Aikoinaan on tullut fiilisteltyä minimalistista musiikkia todella paljon, ja koen, että tätä maailmaa on eksynyt myös omiin biiseihini. Junnaavia syna- ja klarinettiluuppeja ja niin edelleen. Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus on mahtava. Musiikillisten esikuvien lisäksi soundiin vaikuttavat kauniit maisemat ja vaihtuvat vuodenajat. Osassa biiseistäni on valloillaan luontomme paskomisesta kumpuava vitutus.

”Luonnon jengi, niin kuin ketut, linnut, jänikset ja nämä, hoitaa asiat kyllä pirusti paremmin kuin me ihmiset. Harvoin ne pistää ympäristöä palautumattoman surkeaan jamaan. Eikä ne edes tarvi jäteastioita tai mitään.”

Niin se luonto: ainakin omaan korvaani Sepikan musiikissa on pohdintoja luontoon ja ihmisen luontosuhteeseen. Millainen on oma luontosuhteesi ja miten se kuuluu musiikissasi?

– Ihan oikein huomattu. Luonto on minulle tosi rakas – aikalailla kaikki kaikessa. Arvostus luontoa ja sen monimuotoisuutta kohtaan on valtava. Luonnon helmassa, oli se miten kaukana kaupungin hektisyydestä tahansa, akut latautuvat ja sielu lepää. Välillä on vaikea ymmärtää, kuinka usein nämä jutut jäävät toissijaisiksi erilaisten hankkeiden edessä, Joni Seppänen pohtii ja jatkaa:

– Luonnon jengi, niin kuin ketut, linnut, jänikset ja nämä, hoitaa asiat kyllä pirusti paremmin kuin me ihmiset. Harvoin ne pistää ympäristöä palautumattoman surkeaan jamaan. Eikä ne edes tarvi jäteastioita tai mitään. Noh, ehkäpä Käsivarren erämaahan ei ainakaan ihan heti olla rakentamassa mitään valtavia kauppakeskuksia ja muita, jolloin pienet rautujärvet erämaaylängöillä täyttyisivät muovijätteestä ja muusta saastasta. Tällaiset ajatukset kuuluvat kyllä musiikissani.

Mitä on luvassa tulevaisuudessa? Milloin Sepikalta saadaan kuulla uutta musaa?

– Pari keikkaa on luvassa vielä tälle vuodelle, mutta alkuvuoden livekuviot alkavat näyttää jo varsin kivalta! Ensimmäisen albumin kokonaisuus on melkolailla valmis, ja eiköhän se ensi vuonna saada pihalle. Joku sinkku olisi kiva julkaista vuoden alussa. Mutta sitä ennen kannattaa tietenkin tulla keikoille kuuntelemaan, Seppänen lupailee.

Sepikan livekokoonpanossa soittavat:
Joni Seppänen – laulu, synat
Mikko Kanniala – kitarat, taustalaulut
Lasse Junnila – synat, sämplerit
Antti Orajärvi – basso, taustalaulut
Miska Kuusela – rummut, taustalaulut

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa