Tarkkailuluokka | Sunday League: Eskapismia, kitaravalleja ja supervoimia

Pietari Purovaara

"Semmoista Maailman Kunnianhimoisin Autotallibändi -vibaa."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Pop-melodiat, shoegaze-kitarat ja emorockin melankolia paiskaavat kättä helsinkiläisen Sunday Leaguen kaaoksen ja kauneuden välillä tasapainottelevassa musiikissa. Alunperin laulaja Sampo Kylmäsen makuuhuonenauhoittelun luomuksena syntynyt Sunday League kasvoi pian ”yksin sähläämisestä” kuusihenkiseksi yhtyeeksi.

– Aluksi tarkoitus oli vaan pitää hauskaa ja tehdä jotain tyhjänpäivästä ja kesäistä indiemössöä hengausmielessä, mutta aika pian hiffasin etten osaa tehdä biisejä mistään muusta kuin elämän kurjuudesta ja siitä, että me ollaan kaikki tuhoon tuomittuja. Vaikka koko ajan tuleekin ohimeneviä selkeyden hetkiä siitä, että kaikki tulee vielä olemaan ihan hyvin ja poikien napapaidat saattaa olla jo ens kesänä iso juttu, Sampo Kylmänen kertaa Sunday Leaguen musiikillisen linjan muodostumista.

Kylmänen kertoo, että jokainen Sunday Leaguen jäsenistä soittaa vähintään kahta soitinta sujuvasti: laulaja itse on alunperin rumpali, synista vastaava Matias Heinonen on oikeasti basisti ja basisti Aapo Soulanto tosiasiassa saksofonisti, joka opetteli nelikielisen salat vain tätä bändiä varten. Tärkeämpää Sunday Leaguessa on ollut hyvät kemiat kuin kuka soittaa mitäkin ja kuinka hyvin.

– Ja Aapo on paljon parempi synisti, Matias Heinonen myöntää.

– Mua kiinnostaa kyl raha, rumpali Oliver Mulari huomauttaa.

Kuvailette Sunday Leaguen musiikkia sanoilla dream punk pop emo. Miten soundinne on muotoutunut?

– Ne on vaan sanoja jotka kuulostaa vähän typerältä ja ei lainkaan uhkaavalta, mutta näyttää hyvältä yhdessä, Sampo Kylmänen paljastaa, mutta toteaa termin kuvailevan bändin soundia ja fiilistä hyvin:

– Me ei mietitä about ikinä mikä on meidän oma soundi, vaan tehdään jokainen biisi tunnelmakohtaisesti. Esimerkiksi eka EP, joka ilmestyy maaliskuussa on soundiltaan lähes yhtenäinen pläjäys. Semmoista Maailman Kunnianhimoisin Autotallibändi -vibaa. Sit taas tokalle EP:lle tulee muun muassa yksi biisi, joka on enemmän träppiä kun mitään muuta.

Matias Heinonen kertoo basisti Aapon sanoneen juuri edellisenä päivänä hyvin, että ”musassa pitää olla vähän lo-fii ja vähän HD:tä”. Sampo Kylmäsen mielestä indie on laimea ilmaisu, jolla kaikki uusi ”autenttinen” bändimusiikki leimataan tätä nykyä.

”TV-sarja, joka kertoo kuudesta nuoresta supersankarista, joiden mielenterveysongelmat antaa niille supervoimia. Eihän semmosta vielä oo tehty?”

– Bändejä, joilla on soittimet lavalla on pirun vähän ja ne on poppia tai sit ne luokitellaan indieksi – ellei ne oo niin sanotusti musaopistomusaa, jossa pointtina on se, että ollaan suvereeneja soitinten soittajia. Rock-musiikki ei oo enää relevanttia, Greta Van Fleet on paska. Meidän tavoite on olla vaan bändi, jolla on soittimet, joka tekee omaa musaa ja saa kiksejä siitä, Kylmänen linjaa.

Kysyttäessä mistä Sunday Leaguen kappaleet syntyvät, sormet kääntyvät osoittamaan Kylmäsen suuntaan. Aihiot ja rungot tulevat laulajalta, mutta kaikkien kauhat ovat lopulta mukana sopassa.

– Sampo antaa aihiot, nimet, sanat, ja rungot meidän biiseille ja samalla direktiivit miten kannattaa lähestyä mitäkin biisiä, mutta samalla rohkaisee meitä löytämään parannusehdotuksia biisien harmoniaan, rytmeihin ja niin edespäin. Biisit pysyy toisaalta tosi samanlaisina kuin Sampon keksiessä ne, mutta musta tuntuu että päädytään vahvistamaan Sampon ideoita keksimällä biiseihin uusia juttuja eikä rikkomaan alkuperäistä visiota. Matias on nero ja antaa aina biiseille sen soundscapeilla kakun kirsikan alle, Aapo Soulanto hehkuttaa.

Kitaristi Eero Naakka tiivistää Sunday Leaguen syvimmän olemuksen kuvailemalla, että yhtyeen musiikissa on eskapismia, joka inspiroi.

Sunday Leaguen ensimmäinen EP ilmestyy maaliskuussa ja levynjulkkareita juhlitaan 16. maaliskuuta Helsingin Semifinalissa. Suunnitelmat tästä eteenpäin ovat myös hyvin selvillä.

– Maaliskuun lopussa äänitetään toinen EP, joka ilmestyy kesällä. Sen jälkeen katsotaan tuleeko kolmas EP vai levy vai TV-sarja, joka kertoo kuudesta nuoresta supersankarista, joiden mielenterveysongelmat antaa niille supervoimia. Eihän semmosta vielä oo tehty? Pitää varmaan patentoida tää idea, Sampo Kylmänen visioi.

Sunday League on:
Sampo Kylmänen – laulu
Ilmari Kairamo – kitara
Eero Naakka – kitara
Aapo Soulanto – basso
Matias Heinonen – elektroniikat
Oliver Mulari – rummut


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: