Tarkkailuluokka | The Stoats: ”Guinness ja kärppä on aika sama asia anyway”

Helsinkiläinen The Stoats yhdistelee 2000-lukulaista indietä brittipopin perinteeseen ja haaveilee festarilavojen valtaamisesta. Mutta miten Olavi Uusivirta liittyy nimeltään usein tummaan pintahiivaolueeseen sekoitettuun yhtyeeseen?
22.11.2018 16:30

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Alussa oli kaksi miestä, Mikko Pajukallio ja Aaron Glen Kuljus, ja akustiset kitarat. Kaksikko päätti lyödä viisaat päänsä yhteen soittaakseen akustisia covereita Youtubessa suosiota nauttineen Boyce Avenuen hengessä. Yhden duona heitetyn keikan jälkeen korkealentoisesti Space Weaselsiksi nimetyn bändin basistiksi löytyi Jesse Jaanus ja tovi myöhemmin rumpaliksi Matias Eskola.

– Tyyli muuttui myöhemmin radikaalisti; Aaron alkoi laulaa myös leadeja ja synat lisättiin taustanauhojen muodossa. Uusi soundi vaati uuden nimen ja nyt me ollaan The Stoats – mieleenpainumaton ja neutraali nimi, jonka ihmiset edelleen sekoittaa tummaan pintahiivaolueeseen. Se on tosin ihan fine, Guinness ja kärppä on aika sama asia anyway, Mikko Pajukallio naureskelee.

Mitkä bändit ovat vaikuttaneet eniten The Stoatsin soundiin? Miten?

– Bändin soundiin on vaikuttanut varmasti niin moni bändi, että pelkästään eniten vaikuttaneiden bändien lista on jo pitkä kuin Titanic-elokuva. Mikko haluaa ristiriitaisesti kappaleihini The Kooksien kepeyttä ja Mewin taideprogeilua, mutta sitten kun biisi kuulostaa kaikelta muulta kuin edellämainitulta niin kyllä se siitäkin innostuu, basisti Jesse Jaanus kertoo ja jatkaa bändin musamakujen ruotimista:

– Matias popittaa paljon muun muassa The Wombatsia, Arctic Monkeysia ja Satellite Storiesia ja ainakin niiden olemassa olo näkyy hänen sävellyksissä. Aaronin musiikkimaku on vähän mysteeri. Se aina aika ajoin esittelee uusimpia musiikkilöydöksiä, mutta katoaa sitten taas omaan musakuplaansa. Ja mulle itselleni ne tärkeimmät yhtyeet ovat vaatimattomasti muun muassa Oasis ja Muse, basisti kertoo ja lisää, että genrerajoitteita yhtyeessä ei tunneta: biisit syntyvät yksilöinä ja ovat aina toinen toistaansa raikkaampia tekeleitä.

”Mikko oli kuitenkin ehtinyt kirjoittaa jo A4:sen verran tekstiä Obamalle”

Mikä on ollut merkittävin askel tähänastisen uranne aikana?

– Hyvät keikat paikan koosta ja yleisön määrästä riippumatta on semmoisia asioita, joista saadaan motivaatioboostia. Ja se motivaatio on tällä hetkellä se, minkä avulla hommat etenee ja uudet merkittävät askeleet tulee astuttua. Sanotaan nyt vaikka Baltian muutaman keikan rundi oli tosi kiva reissu. Täs bändissä on mun parhaat frendit ja mikä olisikaan sen mukavampaa kuin hengata ja soittaa monta päivää putkeen, Aaron Glen Kuljus hehkuttaa.

Kysymys artistista, jonka lämppärinä The Stoats haluaisi soittaa saa Mikko Pajukallion innostumaan. Mutta lämppärikeikat eivät olekaan se ykköstavoite The Stoatsin tähtäimessä, vaikka esille nouseekin vaatimattomasti Oasiksen ja Paul McCartneyn kaltaisia nimiä.

– Meidän bändi on aina fiilannut, että festarit on se meidän juttu. Vaikka jonkun ison nimen lämppääminen olis luokattoman mukavaa, niin ihan pienikin sivulava jollain isoilla festareilla olisi sellainen, joka saa sykkeen nousemaan jo pelkästä ajatuksesta. Kesä 2019 on saletisti liian lähellä, mutta 2020 jo ihan realistinen.

Uudella Pluto Is A Planet -videollanne vierailee ääninäyttelijänä itse Olavi Uusivirta. Miten keksitte kysyä Uusivirtaa mukaan?

– Haluttiin joku näkyvä persoona musaskenestä ja suomalaisista tuli ensimmäisenä mieleen oma suosikkini Olavi. Myöntävä vastaus tuli sen verran nopeasti, ettei muita tarvinnutkaan kysellä. Mikko oli kuitenkin ehtinyt kirjoittaa jo A4:sen verran tekstiä Obamalle [sic] – Mikko on välillä aika vaatimaton kaveri – kaikella rakkaudella, rumpali Matias Eskola paljastaa.

Mitä The Stoatsille on luvassa seuraavaksi?

– Meillä on vuodelle enää yksi keikka Bar Basessa 1.12. Nyt pitäisi alkaa buukkaamaan kevään keikkoja, mutta vielä tätäkin tärkeämpää olisi saada sovittua studioajat. Ne biisit mitä meillä on tällä hetkellä Spotifyssä ei ole ollenkaan sitä, miltä me nykyisin soundataan. Me ei olla tosin vielä päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitkä biisit aiotaan äänittää. Valmiita kappaleita on joku 10 ja ehkä kolmesta neljään mahtuu meidän studiobudjettiin. Täytynee pistää Eurojackpot vetämään, Jesse Jaanus heittää pilke silmäkulmassa.

The Stoats on:
Aaron Glen Kuljus – laulu, kitara
Mikko Pajukallio – laulu, kitara
Matias Eskola – rummut, laulu
Jesse Jaanus – basso


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa