Tarkkailuluokka | Wake Up Frankie: ”Kun se ottaa vallan, niin homma lähtee käsistä”

"On olemassa kliseinen sanonta, että 'perusta bändi, jonka itse haluaisit nähdä lavalla'. No, tässä se on."
23.6.2019 14:23
"Frankie voi taas olla vaikka joku hyvä/paha henki, toinen persoonallisuus, joka kaikilta löytyy sisältä. Ja kun se ottaa vallan, niin homma lähtee käsistä." Wake Up Frankie nähdään lauantaina 29. kesäkuuta Tuska-festivaalin Inferno-lavalla.
Erno Lauris

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsinkiläinen Wake Up Frankie syntyi keväällä 2017, kun kitaristit Otto Halli ja Vesa-Matti ”Vesku” Pääkkönen istuivat erään kalliolaisen pubin yläkerrassa ja miettivät, että old school -metallia tuoreilla soundeilla ja ”mukana hoilattavilla biiseillä”.

– Ihan Beatles/Abba-kaavalla, muttei mitään puhtaita kertsejä. Siitä se idea sitten lähti ja alettiin ettimään soittajia, Otto Halli visioi.

Tuon illan jälkeen kaksikko demotti kahdestaan kappaleen, joka kantoi nimeä Wake up Frankie!, ja soittajien metsästys kokoonpanoon alkoi. Ja kuten moni tietää, laulajan löytäminen on usein se haastavin osuus – niin myös tällekin yhtyeelle.

– Kaikenlaisia kokelaita kävi nauhottelemassa meijän lyriikkalaineja, mutta ei napannut. Otto soitteli silloin Kassun [Kasperi Meriläinen, laulu] kanssa jossain projektissa, ja ehdotti sitä bassoon. Olin että ookoo, eikös meijän pitäny se laulaja ettiä, Pääkkönen jatkaa tarinaa.

Meriläistä kysyttiin alun perin bändiin bassoon ja taustalauluihin, mutta herra heitti hihastaan yllättävän ehdotuksen. Hän muistelee, että Halli ja Pääkkönen suurin piirtein kuolivat nauruun, kun hän ehdotti, että voisi opetella örisemään ja ottaa lead-laulajan paikan. Meriläiselle annettiin kuitenkin mahdollisuus näyttää kyntensä.

”Olin kiltisti sanottuna helvetin skeptinen asian suhteen. Mutta jätkä avasi suunsa ja sen jälkeen tais loksahtaa mun ja Veskun suut auki.”

– Muistan kyllä koko elämäni sen, kun Kassu tuli sitten demottamaan lauluja Wake up Frankie! –biisiin. Olin kiltisti sanottuna helvetin skeptinen asian suhteen. Mutta jätkä avasi suunsa ja sen jälkeen tais loksahtaa mun ja Veskun suut auki – laulaja oli löydetty, Halli muistelee.

Muutamien mutkien jälkeen kokoonpano täydentyi basisti Dimi Kavvadasilla ja bändin Porvoon vahvistuksella, rumpali Joni Huovilalla.

Mutta oleellinen kysymys kuuluu: mikä tai kuka on Frankie, johon bändin nimikin viittaa? Hallin mukaan bändin nimi ja ”Fränkie” ovat vähintään kaksi eri asiaa. Nimi juontaa juurensa vuoteen 2014 ja lyhytikäiseksi jääneeseen bändiprojektiin, jonka Whatsapp-ryhmän Waking up the Frankenstein’s -nimestä Frankie vääntyi. Frankie sitten on bändin maskotti, tavallaan.

– Ja kuka on Frankie? Maskottia kutsutaan ystävien kesken Reijoks eli Reiskaks. Frankie voi taas olla vaikka joku hyvä/paha henki, toinen persoonallisuus, joka kaikilta löytyy sisältä. Ja kun se ottaa vallan, niin homma lähtee käsistä. Ja sitä voi sitte syyttää aamulla taas kaikesta, Vesku Pääkkönen kuvailee.

– Frankie ilmestyi yksi kaunis päivä ruokalähetin sijaan treenikämpän ovelle mäkkärin pussi ja kaljalava kainalossa. Kyseli röökiä, Dimi Kavvadas paljastaa.

Pääkkönen kertoo, että tupakat jäivät antamatta, koska eihän kukaan kokoonpanosta sellaista harrasta.

Noin kuukausi takaperin Wake Up Frankie taisteli itsensä toiseksi Tuska-Torstai-kilpailun voittajista ja niinpä helsinkiläiset nähdään lauantaina 29. kesäkuuta Tuskan Inferno-lavan iltapäivässä, kello 15:n aikaan tarkemmin sanottuna. Mitä Frankien remmi lupaa Tuska-yleisölle?

– V*tun kovan shown. On olemassa kliseinen sanonta, että “perusta bändi, jonka itse haluaisit nähdä lavalla”. No, tässä se on. Yhtään nöyristelemättä, olisin meidän bändin fani, Kassu Meriläinen kuvailee ja kertoo, että Tuska-Torstai-kilpailun finaali meni hänen osaltaan lähes hengenvaaralliseksi touhuksi.

”Frankie ilmestyi yksi kaunis päivä ruokalähetin sijaan treenikämpän ovelle mäkkärin pussi ja kaljalava kainalossa. Kyseli röökiä.”

– Vedin keikan melkein 39 asteen kuumeessa ja sen jälkeen meni viikko sängyn pohjalla. Sen voin sanoa, että oli joka sekunnin arvoista.

Vesku Pääkkönen kertoo, että lähes joka keikalla on tapana, että basisti on hukassa silloin kun häntä tarvittaisiin. Mutta Kavvadas löytää paikan päälle ainakin viime metreillä ennen keikkaa. Basisti Kavvadasilla on oma mieleenpainunut tarina kerrottavana itselläänkin.

– Kajaanissa, kun käytiin Rock House Kulmassa keikalla, niin saniteettitilat olivat erittäin siistit ja paperia oli runsaasti.

Soundin Tarkkailuluokka-sarjan viralliselle Spotify-soittolistalle Wake Up Frankie valitsi nostettavaksi Damage Controlin. Mutta mikä on tarina biisin taustalla?

– Biisi on saanut alkunsa Dimin sohvalta jonain pimeänä hetkenä ja ideana lienee ollut se, että maailma tarvitsee vähän damage controllia, tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä oli myös meidän eka virallinen sinkku ja meitä oli jeesaamassa Joonas Parkkonen. Joonas hoiti tuotannon, nauhoituksen, miksauksen. Sen jätkän työmoraali on uskomaton. Meillä ei ollut varaa enempää kuin yhteen studiopäivään ja siellähän väännettiin sitten kuuteen asti aamulla. Joonas näytti kyllä, että kun hän johonkin ryhtyy niin se vedetään satasella sitten läpi, Frankien remmi kuvailee.

Wake Up Frankie on:
Kasperi Meriläinen – vokaalit
Otto Halli – kitara
Vesa-Matti Pääkkönen – kitara
Dimi Kavvadas – basso
Joni Huovila – rummut

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa