The Vultones – Ohjat tiukasti omissa käsissä

Nyt kaikki The Doorsin, Led Zeppelinin ja psykedeelisen rockin ystävät huomio! Debyyttilevynsä marraskuussa julkaisseen The Vultonesin musiikki liikkuu vaivattomasti 1960- ja 1970-luvun rockin maailmoissa. Yhtyeen rumpali Jarmo Kiljusen mielestä syy linjavalintaan on selvä.

– Mielestäni rockmusiikki on ollut silloin parhaimmillaan, hän sanoo.

– Vielä silloin levyt eivät olleet ylituotettuja. Jos soittaminen on avainasemassa, myös levyt kuulostavat bändin soittamilta. Sellaista orgaanista äänimaisemaa on miellyttävä kuunnella. Lisäksi biisit saivat olla ennen sovituksellisesti pidempiä ja monipuolisempia. Sellaiselle radioformaattiajattelulle ei ollut aikaisemmin tarvetta.

Savonlinnassa 2009 perustetun yhtyeen jäsenet ovat soittaneet erityyppistä musiikkia punkista heviin. Kiinnostus klassisempaa rockia kohtaan heräsi vuosituhannen lopulla. Samanhenkiset muusikot löysivät toisensa melko vaivattomasti.

– Savonlinna on sen verran pieni paikka, että ne ihmiset, jotka pyörivät musiikin parissa, tuntevat kyllä toisensa, Kiljunen kertoo.

Bändin alkutaival oli hidasta hakemista. Oma tyyli muotoutui pikkuhiljaa spagettiwesternien ja monen muun tyylikokeilun kautta kohti yhtyeen nykyistä luonnetta. Vaikka The Vultonesin musiikki saakin innoituksensa useamman vuosikymmenen takaa, ei yhtye halua olla pelkkä menneisyyden vanki.

– Haluaisin ajatella, että biiseissämme on mukana myös vähän tuoreempaa näkökulmaa, eikä pelkkää retromeininkiä. On kuitenkin aika itsestään selvää, että soitamme klassista rockia, sillä yhtyeen yhdistävä tekijä on noissa vanhemmissa bändeissä, Kiljunen sanoo.

Omatoimisuus on ollut aina nelihenkisen ryhmän eteenpäin viemä voima. Harmony-debyyttilevy paketoitiin kokoon yhtä avustavaa äänittäjää ja kansisuunnittelijaa lukuun ottamatta täysin bändin itsensä toimesta.

– Mietimme, miten saamme levyn pihalle. Levy-yhtiöistä ei löytynyt yhteistyökumppania, joten lähdimme kustantamaan tätä juttua itse ja perustimme toiminimen. Ohjat ovat nyt tiukasti omissa käsissä. tee-se-itse-meiningillä on menty eteenpäin koko ajan.

Pientä ulkopuolista apua voisi silti ottaa jatkossa vastaan.

– Toivoisin, että keikkamyyntipuoli ja jakelu voitaisiin jossain vaiheessa ulkoistaa. Muutoin järjestys on mielestäni aika hyvä näin, Kiljunen paljastaa.
Miten yhtye haluaisi myydä itsensä uusille kuulijoille? Herra Kiljunen, sana on vapaa.

– No, ainakin The Vultones on ajaton ja perinteisiin nojaava yhtye. Jos vain pitää rockmusiikista, niin tästä bändistä löytyy varmasti kaikille jokin ulottuvuus. Ja livenä meininki on myös kohdillaan.