A.W. Yrjänä kertoo sooloalbumistaan, CMX:n tilanteesta ja siitä, mitä viime vuosina on tapahtunut

13.12.2023 11:03

CMX:n laulajana, basistina ja biisintekijänä tunnetuksi tullut ja viimeisimmällä Vain elämää -kaudella mukana ollut A.W. Yrjänä valmistelee kovalla vauhdilla maaliskuussa ilmestyvää ensimmäistä soololevyään.

– CMX perustettiin 1985. Varmaan kaikki melkein neljäkymmentä vuotta samassa yhtyeessä soittaneet muusikot tunnistavat sen, että uralle mahtuu erilaisia kausia ja vaiheita, aloittaa Yrjänä.

– Korona iski keväällä 2020. Samalla kun pyörittelin peukaloita kotiin suljettuna, kirjoitin myös uutta musiikkia. Osa materiaalista vaikutti olevan CMX:ää, mutta huomasin sävellystyön edetessä yhä selvemmin, että minua alkoivat kovasti kutsua sellaiset laulut, jotka eivät yksinkertaisesti kuulostaneet CMX:ltä. Päätin sitten ottaa aikalisän bändikuviosta, ja tauko jatkuu edelleen. Yhtyeen tulevaisuuden ovia ei ole suljettu, mutta mistään ei ole myöskään sovittu.

Yrjänän tulevan levyn työnimi on Heliografi. Se sisältää sävellyksiä ja sanoituksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

– Albumin vanhin kappale on Seitsentahokas-levyn (2013) ajoilta. Esittelin silloin joitakin eri otteella tehtyjä demoja muille CMX-miehille, mutta palaute oli sellaista, että nämä eivät kuulosta CMX:ltä, kertoo Yrjänä.

– Levylle tulee myös muita vanhempia, menneiden vuosien aikana syntyneitä kappaleita, mutta toisaalta noin puolet materiaalista on tullut sen jälkeen, kun tein päätöksen omasta levystä. Kaikki nämä kappaleet ovat sellaisia, etteivät ne minun korvissani kuulosta CMX:ltä.

– Olen aina ollut kiinnostunut monenlaisesta musiikista, ja CMX on ollut älyttömän hyvä väline erilaisten kappaleiden toteuttamiselle. Silti on sanottava, että minusta on tuntunut todella hyvältä hypätä tutusta sapluunasta melkein… no, tyhjän päälle. Nyt riittää se, että minä allekirjoitan kappaleen, ja se on vapauttavaa.

Millaista materiaalia on luvassa?

– Sanotaan vaikka niin, että tulossa on tutkimusmatkailevaa, sähköistä popmusiikkia. Mitään varsinaista radiokamaa ei kannata odottaa, kuvailee Yrjänä.

– Myös tekstit eroavat CMX:n sanoitusmaailmoista. En toki tiedä, huomaavatko kuulijat sitä, mutta minä totisesti huomaan. Ehkä levyn kanteen pitää liimata tarra: ”Älä pelkää! Ei näistä sanoituksista ota edelleenkään pirukaan selvää!”

Levyllä soittavat basisti Jussi Kinnunen, kitaristit Jarmo Saari ja Erno Laitinen, rumpali Jarkko Saarinen ja pianisti/kosketinsoittaja Oscar Gräsbeck. Mukaan tulee myös Tapani Rinteen kaltaisia vierailijoita. Vastaavana tuottajana taas toimii Gabi Hakanen.

– Olen valmistellut tahollani kappaleiden rakenteet, melodiat, soinnut ja tekstit. Sovitukset taas on tehty yhdessä muiden soittajien kanssa.

Luvassa on myös mittava määrä esiintymisiä.

– Livebändi koostuu levyllä vaikuttavista muusikoista. Setissä on luonnollisesti paljon tulevan albumin kappaleita, mutta mukaan tulee myös liuta uudelle kokoonpanolle sovitettuja CMX:n biisejä, kertoo Yrjänä.

– Teemme ensi vuoden aikana kolme kiertuetta. Huhtikuussa alkaa klubirundi, ja kesällä noustaan festivaalien lavoille. Syksyllä taas esiinnytään konserttisaleissa. Soittamista riittää!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/23.

Yrjänän kevätkiertueen päivämäärät:
3.4. Helsinki, Tavastia-klubi
4.4. Tampere, Tavara-asema
5.4. Porvoo, Taidetehdas
6.4. Jyväskylä, Lutakko
11.4. Turku, Logomo Teatro
12.4. Hämeenlinna, Suisto
13.4. Lahti, Finlandia-klubi
18.4. Tuusula, Krapin paja
19.4. Kuopio, Maxim
20.4. TBA
26.4. Joensuu, Kerubi
27.4. Espoo, Sellosali

Lisää luettavaa