”Biisi on todella seksuaalinen ja häiriintynyt” – Metal Hammer kaivoi arkistoistaan Ville Valon goottilistan vuodelta 2016

31.3.2024 19:18

Ville Valo esiintyy Lontoon maineikkassa Royal Albert Hallissa 10. toukokuuta. Metal Hammer on nostanut lähestyvän keikan kunniaksi jutun vuodelta 2016, jossa Valo esittelee 10 obskuuria, mutta hänelle itselleen merkityksellistä goottibiisiä.

Alla Valon valinnat.

The Merry Thoughts – Chant (1996)

”Ei, nimi ei ole erityisen gootahtava, mutta pidän tästä hyvin paljon. Kyseessä oli saksalainen bändi Sisters Of Mercyn tyyliin – heillä oli rumpukone, sanoitukset pyörivät amfetamiineissa ja meno kuulosti juuri niin saksalaisen synkeältä kuin mahdollista. Ja silti musiikin mukana saattoi tanssia.”

Killing Miranda – Touched By Jesus (1999)

”Jälleen yksi brittibändi. He aloittivat goottityylillä, mutta siirtyivät myöhemmin industrialin suuntaan. Touched By Jesus on juuri niin elävä ja poikkeava kuin otsikko antaa ymmärtää – biisi ei ole lainkaan uskonnollinen. Se on todella seksuaalinen ja häiriintynyt. Sen kuultuaan haluaa vain seistä peilin edessä ja maalata huulensa mustiksi.”

Rosetta Stone – Shadow (1992)

”Brittiläinen Rosetta Stone oli niitä bändejä jotka nappasivat The Missionin Zeppelin-ajan jälkeiset vibat ja liittivät siihen The Sisters Of Mercyn tanssibiitin. Se saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta heidän biisinsä olivat melko masentavia, mutta samalla melodisia ja popahtavia. Tämä on todella kaunis biisi.”

Inkubus Sukkubus – Intercourse With The Vampyre (1995)

”Loistava biisin nimi. Inkubus Sukkubus on pakanallinen, goottilainen pop rock -bändi Englannista ja heillä on naispuolinen laulaja Candia Ridley. Intercourse With A Vampyre löytyy What Sweet Music They Make Volume 1 -nimiseltä kokoelmalta. Se on hyvin melodinen, mutta samaan aikaan milteipä kammottava eroottisessa kontekstissaan.”

Vendemmian – Don’t Fall (1996)

”Don’t Fall on cover The Chameleonsin biisistä. Ostin levyn Resurrection Records -nimisestä kaupasta Camdenissa kyseltyäni uusien bändien perään – kaikki tapahtui silloin puskaradion kautta. One Eye Open -albumi on tarkemman tutustumisen arvoinen.”

Suspiria – Allegedly, Dancefloor Tragedy (1997)

”Tämä biisi elvytti rakkauteni goottimusaa kohtaan. Soitin eräänä iltana levyjä ja joku mainitsi bändin nimen. He ovat kotoisin Nottinghamista ja minulta vei neljä kuukautta saada levy käsiini. Heidän musiikkinsa oli vähän kuin elektronisempi versio aiemmin tehdyistä jutuista: se istuu täydellisesti Helsingin pitkiin ja synkkiin talviin.”

Clan Of Xymox – Jasmine And Rose (1999)

”Clan Of Xymox on ollut kuvioissa aina 1980-luvun alusta saakka. Berliiniläinen gootti-dj-ystäväni tutustutti minut bändiin. Sitä saattoi kuulla Jasmine And Rosea kummallisissa vanhoissa goottien bunkkeriklubeissa aamukuudelta, aivan päissään ja kumiin ja nahkaan pukeutuneiden ihmisten keskellä.”

Star Industry – Nineties (1997)

”Minua naurattaa aina kun kuulen tämän biisin. Star Industry on belgialainen bändi ja he julkaisivat tämä kappaleen vuonna 1999. He lauloivat ’open your eyes and see / It’s the 90s’ juuri kun uusi vuosituhat oli vaihtumassa. Mutta se on mahtava biisi. Vähän kuin Vision Thing -aikakauden Sisters Of Mercyä reiluilla kitaroilla.”

Midnight Configuration – Sinister Sinister (1997)

”Midnight Configuration perustettiin Trevor Bamfordin sooloprojektina. Hän pyöritti valtavan vaikutusvaltaista Nightbreed Records -goottilafkaa. Nykyään Sinister Sinister on helpointa löytää Midnight Configurationin Dark Desires -kokoelmalta – nimi luultavasti kertoo siitä kaiken oleellisen!”

One – Mercy Mile (1999)

”One oli kiinnostava ja hyvin tuntematon bändi – itse asiassa kyseessä oli vain yksi australialaisjannu nimeltään David Wilkinson. Hän teki yhden levyn Walk The Mercy Mile ja katosi sen jälkeen tutkasta. Musiikillisesti se on goottimetallia. Se on elektronista ja äärimmäisen popahtavaa. Kuten monilla samassa genressä, kaverilla oli todella möreä ääni – vähän kuin Keksimonsterilla – mutta levy on loistava.”

Lisää luettavaa