Boys of Summerin tarina – loppukesän klassikko tehtiin alun perin ihan eri artistille kuin Don Henleylle

Brill / Ullstein Bild / AOP

Elokuu on alkanut, ja on jälleen aika laittaa loppukesän kappaleet soimaan. Tiedättehän: The Doorsin Summer’s Almost Gone, The Curen The Last Day of Summer, Bananaraman Cruel Summer ja mitä näitä nyt on. Sekä tietysti Don Henleyn The Boys of Summer, se paras kesäbiisi kaikista.

Vaan tiesitkös, että tämä klassikko sävellettiin alun perin aivan eri artistille kuin Henleylle? Biisin sävelsi Mike Campbell, The Heartbreakers -yhtyeen kitaristi, ja hän kaavaili kappaletta Tom Petty and the Heartbreakersin Southern Accents -albumille. Petty kuitenkin arveli, ettei laulu sopinut tyyliltään hänen käyttöönsä, ja tuottaja Jimmy Iovine ehdotti, että laulu voisi sopia uusia kappaleita tulevalle levylleen etsivälle Don Henleylle.

”Vein demokasettini Henleyn talolle. Emme olleet tavanneet koskaan aiemmin. Hän ja minä istuimme vastapäätä toisiamme pitkän pöydän eri puolilla, ja hän kuunteli kappaleen kasettisoittimestaan”, Campbell muisteli myöhemmin Classic Rockin mukaan.

”Hän ei taputtanut jalallaan rytmiä, nyökyttänyt päätään tai mitään. Hän vain istui kädet puuskassa. Ajattelin, että hän inhoaa koko biisiä. Kun se loppui, hän sanoi: ’Okei, katsotaan mitä saan aikaiseksi’. Sitten poistuin.”

”Pian puhelin soi, ja se oli Don. Hän sanoi, että oli juuri kirjoittanut ehkä parhaan tekstinsä vuosikymmeneen.”

Loppu onkin historiaa. Boys of Summerista tuli paitsi oodi kesän päättymiselle myös 1960-luvulla varttuneen miehen tilinteko menneisyytensä kanssa. Hippiaika oli ollut ja mennyt, haaveet rauhasta ja rakkaudesta olivat vaihtuneet keskiluokkaista porvarishenkeä uhkuvan Cadillacin puskuriin kiinnitetyksi Grateful Dead -tarraksi. Juhlat olivat ohi monellakin tasolla.

Surullinen sanoitus, mutta hieno kappale. Ja näin se menee: