Bruce Dickinson selvittää, kuinka Iron Maiden on onnistunut jatkamaan jo 25 vuotta ilman miehistönvaihdoksia

29.3.2024 12:00

Iron Maiden -solisti Bruce Dickinsonilta kysyttiin Stereogumin hiljattaisessa haastattelussa, miten kummassa brittihevilegendan kokoonpanossa ei ole tapahtunut muutoksia viimeiseen neljännesvuosisataan. Viimeisimmät mylläykset nähtiin, kun Dickinson ja kitaristi Adrian Smith palasivat bändiin vuonna 1999.

”Luulen että olemme kasvaneet tarpeeksi ymmärtääksemme, että olemme kaikki yksilöitä, jotka löysivät toisensa soittamalla Iron Maidenissa”, Dickinson sanoo. ”Epäilen että Adriania otti päähän, ja niin otti tiettyyn pisteeseen asti minuakin, ajatus siitä, että olisimme vain yksi homogeeninen möykky nimeltään Iron Maiden. Että olisimme kuin yhdestä puusta veistettyjä. Adrian kapinoi sitä vastaan. Minäkään en erityisemmin pitänyt ajatuksesta. Tilanne oli, että ’emmekö olekaan nyt sitten yksilöitä?’ Ja sitten se muuttui ’tiettyyn rajaan asti.’ No ei. Nyt olemme palanneet.”

”Syy paluuseemme oli, että halusimme tehdä niin”, Dickinson jatkaa. ”Se oli valinta. Meitä pyydettiin ja valitsimme palata. Ja nyt kun kerran olemme näin tehneet, koitetaan suhtautua toisiimme vähän aikuismaisemmin. Muiden kanssa toimeen tulemisesta tuli paljon helpompaa, samoin asioista rehellisesti ja avoimesti puhumisesta. Enää ei tarvinnut polttaa päreitään eri jutuista, jos jollain on huono päivä, tai jostain on tullut megalomaanikko iltapäivään mennessä. Kävellään vain pois, sillä seuraavaan aamuun mennessä he eivät enää ole sellaisia. Siinä missä 80-luvulla olisimme alkaneet riitelemään, tai joku olisi mököttänyt viikkotolkulla jälkeenpäin. Siitä ei seuraa kuin mielipahaa ja tyytymättömyyttä.”

”Olemme nyt tilassa, missä bändi menestyy todella hyvin, kaikki tulevat toimeen, luultavasti koska — lukuun ottamatta Dave Murraytä ja Adrian Smithiä, jotka asuivat varttuessaan saman kadun varressa — kukaan meistä ei olisi tavannut toisiaan ilman Iron Maidenia”, Dickinson lisää. ”En olisi koskaan tavannut Nicko McBrainia tai Steveä [Harris]. Maiden tuo meidät kaikki yhteen. Tämä on erittäin hyvä tilanne. Olemme luultavasti yksi maailman isoimmista heavy metal -bändeistä. Merkitsemme paljon — ja ymmärrän sen — miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Jos hommaa kerran pystyy edelleen jatkamaan, niin miksipä niin ei tekisi?”

Dickinson julkaisi The Mandrake Project -sooloalbuminsa 1. maaliskuuta.

Lisää luettavaa