”Ei se minusta ollut niin ihmeellinen biisi” – James Hetfield ei Enter Sandmanista alun perin innostunut

21.9.2023 11:05

Kuulutko sattumoisin niihin raskaan rockin ystäviin, jotka eivät ilahtuneet Metallican suunnanmuutoksesta vuoden 1991 Mustan levyn kohdalla? No, ilmeisesti myös James Hetfieldillä oli aikanaan ristiriitaisia fiiliksia tästä asiasta. Masterclass.com-sivustolle antamassaan haastattelussa Hetfield nimittäin toteaa ykskantaan, ettei esimerkiksi levyn superhitti Enter Sandman ollut hänen mielestään kovin kaksinen biisi.

”Ei Enter Sandman ollut minusta niin ihmeellinen kappale”, Hetfield sanoo. ”Muistaakseni Lars ja tuottaja Bob Rock sanoivat minulle, että mene takaisin hommiin sen kanssa. Haastamme sinut palaamaan sen äärelle ja työstämään sitä. Niin sitten tein.”

”Siihen tuli se yksi kohta, siis se ’we’re off to never-never land’ -iskulause. Siihen moni pystyi samaistumaan. Mitä meille tapahtuu unissa? Miksi näemme painajaisia?? Kaikkihan näkevät niitä. Mitä varten ne ovat olemassa?” Hetfield jatkaa.

Metal Hammer muistuttaa, että Enter Sandman todella vaati paljon työstämistä ennen kuin biisi saatiin valmiiksi. Hetfieldin kappaleeseen tekemät sanoitukset käsittelivät alun perin kätkytkuolemia, mutta Ulrichin ja Rockin myötävaikutuksella aiheeksi tulivatkin painajaisunet, jotka puhuttelivat suurta yleisöä vähän sujuvammin. Maineikkaan kitarariffin sävelsi puolestaan Kirk Hammett, mutta lopullisen muotonsa se sai vasta Ulrichin ehdotettua muutoksia kuvion rakenteeseen.

Mitähän mahtaa Hetfield tuumata kappaleesta nykypäivänä? Setlist.fm-sivuston mukaan biisi on soitettu vuosien mittaan sellaiset 1400 kertaa livenä, eli aika tutuksi tuo haastattelussa mainittu iskulause on laulajallekin tullut. Mitenkähän paljon tämä ikivihreä jaksaa esittäjiä itseään vielä innostaa?

Lisää luettavaa