”Elämme hullujenhuoneessa” – Steven Van Zandt on todella huolissaan maailman tilasta

27.6.2024 09:05

Suoratoistopalvelu Maxiin on juuri tullut uusi dokumenttielokuva Stevie Van Zandt: Disciple, jossa pureudutaan Steven Van Zandtin elämään ja uraan. 73-vuotias Van Zandt tunnetaan paitsi Bruce Springsteenin oikeana kätenä ja The E Street Bandin kitaristina, omasta Little Steven and the Disciples of Soul -orkesteristaan sekä töistään radiojuontajana ja näyttelijänä, myös aktivismistaan. Tuoreessa The Guardian -lehden haastattelussa Van Zandt kertoo saaneensa lopullisen sysäyksen aktivistiksi vierailtuaan Etelä-Afrikassa apartheidin aikaan.

”Olin taksissa, kun musta mies astui tielle ja taksikuski yritti ajaa hänen päälleen manaten, että ’Vitun kaffir’, mikä on tietysti heidän kielellään n-sana. En voinut uskoa, mitä juuri tapahtui”, Van Zandt muistelee tapausta, joka sai hänet tekemään Sun City -hyväntekeväisyyskappaleen, jolla olivat mukana muun muassa Bob Dylan, Keith Richards, Bono, Lou Reed ja Joey Ramone.

”Sillä hetkellä siitä tuli enemmän kuin vain yksi aihe, josta teen lauluja seuraavalle levylleni. Silloin minusta tuli aktivisti. Tätä asiaa ei korjata millään reformilla, vaan tällaisten tyyppien täytyy lähteä.”

Van Zandt on sen jälkeenkin pysynyt poliittisesti aktiivisena ja tehnyt paljon asioita esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen puolesta. Muusikko kuitenkin sanoo Guardianille olevansa tänä päivänä enemmän huolissaan Amerikan ja maailman tilanteesta kuin koskaan aiemmin.

”Ensimmäistä kertaa olen oikeasti huolestunut. Lähi-Idän hulluus on ensimmäistä kertaa vienyt kaikki vaaravyöhykkeelle. Ensin vaikutti siltä, että Donald Trumpin on mahdotonta tulla taas valituksi presidentiksi, mutta valitettavasti nyt se näyttää taas mahdolliselta. Elämme hullujenhuoneessa suoraan sanottuna. Kysyn jatkuvasti itseltäni: missä ovat kaikki kovat hyvikset? Niitä ei ihan hirveästi näy”, Van Zandt toteaa.

Lisää luettavaa