Ensinäytössä Sakari Junturan uusi video – Aino ja sotilas kertoo rakkaustarinan sodan keskeltä

16.2.2023 13:16

Sakari Juntura mielii uudeksi tekijäksi Suomen laulaja-lauluntekijäkentälle. Nyt Soundissa tulee ensi-iltaan tammikuussa ilmestyneeseen Aino ja sotilas -singleen tehty musiikkivideo, ja tämä teos käsittelee valitettavan ajankohtaista aihetta: sotaa ja sen vaatimaa hintaa. Videon on ohjannut Peter Kavonius.

Aino ja sotilas sävellettiin vuonna 2016. Tuolloin valmistauduttiin pikkuhiljaa viettämään Suomen satavuotisjuhlia, ja Juntura halusi kirjata lauluun isovanhempiensa sotakokemuksia.

“Kirjoitin kappaleen alun perin ymmärtääkseni itse suomalaisuutta sotakokemusten kontekstissa; se on ollut vielä omien isovanhempieni elämässä merkittävä suuntaa muuttava kokemus. Aihe on valitettavan ajankohtainen kuitenkin edelleen”, Juntura kertoo tiedotteessa.

Aino ja sotilas on koskettava tarina kahden nuoren elämää järisyttävästä tragediasta, joka muuttaa kaikki heidän suunnitelmansa, mutta se on samaan aikaan metafora hyvin paljon suuremmalle sukupolvikokemukselle. Sodassa olleet parikymppiset eivät jälkikäteen puhuneet sodan kauhuista tai tunteistaan. Suomalaisuudelle tyypillinen puhumattomuuden kulttuuri kukoisti, ja kukin lääkitsi tuskaansa enemmän tai vähemmän itsetuhoisilla tavoilla. Käsittääkseni näitä traumoja on alettu hoitaa verrattain myöhään, joten ylisukupolviset traumat koskettavat aika montaa meistä jollain tasolla.”

Junturan Facebook-sivu löytyy täältä, ja Instagramissa artistia voi seurata täällä. Miehen ikiomat kotisivut löytyvät puolestaan tästä osoitteesta. Sakari Junturalta on aikaisemmin ilmestynyt seitsemän singleä vuosien 2016–2020 aikana, ja debyyttilevy on työn alla.

Lisää luettavaa