Erikoinen tarina Stingistä, italialaisesta herttuasta, viinistä ja katalasta petoksesta

EPA-EFE / Balazs Mohai / AOP

Tässäpä kiintoisa ja kukaties opettavainenkin tarina maailmalta. Ultimate Classic Rock on huomannut, että italialaisessa mediassa käydään keskustelua Stingin tuoreen haastattelun tiimoilta. Asiaan liittyy Stingin ostama viinitila, nyttemmin edesmennyt italialainen herttua sekä epäselvyys siitä, kuka huijaa ja ketä.

Tarina menee medialähteiden mukaan niin, että herttua Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente viilasi Stingiä linssiin rahakkaan kaupankäynnin yhteydessä. Italialaiselle Corriere-lehdelle antamassaan haastattelussa Sting kertoo harkinneensa muinoin 1990-luvulla kookkaan toscanalaisen viinitilan ostamista. Ratkaiseva sysäys kaupalle tuli artistin mukaan petoksen kautta: tilan omistanut herttua tarjosi hänelle mukamas tilan omista antimista tehtyä viiniä, jonka laulaja havaitsi erinomaiseksi. Niinpä nimet laitettiin papereihin ja tila vaihtoi omistajaa.

Stingin omat ponnistelut viinitilalla eivät kuitenkaan tuottaneet yhtä hyviä tuloksia. Kerran laulaja jopa huomasi erään kutsuvieraan tyhjentävän tilan tuottamalla viinillä täytetyn pikarinsa kukkapenkkiin sen sijaan, että olisi juonut sen loppuun. Sting saikin tietää, ettei herttuan hänelle aikanaan tarjoama viini ollut edes Toscanassa tuotettua, vaan se oli hankittu aivan muualta antamaan ostajaehdokkaalle ruusuinen kuva tilan erinomaisuudesta.

Sting ei kuitenkaan lannistunut, vaan päätti saada ostamansa tilan toimimaan. Projekti on tiettävästi onnistunut, sillä nykyään Stingin kotitila Villa Il Palagio tuottaa sellaiset 150 000 pulloa viiniä vuodessa.

Nyttemmin edesmenneen herttuan jälkikasvu on kuitenkin Stingin antamista kommenteista nyreissään. Herttuan poika Simone San Clemente Jr. sanoo italialaiselle Corriere della Sera -lehdelle antamassaan haastattelussa, että hänen isänsä oli aito herrasmies, joka ei koskaan yrittäisi noin alhaista temppua. Pojan mukaan koko petosväite on Stingin keksimä markkinointitemppu, ja hänen perheensä odottaa siitä hyvästä anteeksipyyntöä. Aiheesta voi lukea enemmän Page Sixin käännöksestä.