Erja Lyytinen sävelsi tumman ja mystisen kappaleen Pekka Halosen maalauksen pohjalta – Kuuntele jännittävä Väinämöinen Tuonelassa

Kappaleella on mukana Lyytisen Dante-poika laulamassa vienoa melodiaa.
25.11.2022 10:06

Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Asiaa juhlistetaan Soiva Halosenniemi -näyttelyllä, johon eri artistit ovat tehneet uusia kappaleita Halosen maalausten pohjalta. Näyttelyssä ovat mukana muun muassa Lasten Hautausmaa, Viikate sekä bluestaituri Erja Lyytinen, jonka Väinämöinen Tuonelassa -kappale on tänään julkaistu singlenä.

”Valitsin Väinämöinen Tuonelassa -maalauksen, sillä Tuonelaan viittaava synkkä teema ja teoksen nimi tuntuivat mielenkiintoisilta, jännittäviltä ja mystisiltä. Maalausta katsoessani pystyin kuulemaan siinä kaihoisaa slidekitaraa. Minua puhuttelivat myös taulun sinertävät sävyt ja mustat puut, mustaa ’heavyä’ ja sinistä ’bluesia’ yhteen kietoutuneena”, Lyytinen avaa,

”Kalevalaan on tullut jonkin verran tutustuttua uran varrella erilaisissa musiikkiprojekteissa. Lisäksi lapsena minulle kerrotut jännittävät Kalevalan tarinat ovat jääneet mieleen. Isovanhempieni tuvan seinällä ollut kuva Kalevalasta, Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti oli aina yhtä pysäyttävä ja hieman pelottavakin tutkiskella. Myös Halosen maalaukset ovat tulleet tutuiksi lapsuudesta lähtien erilaisista yhteyksistä, printteinä sukulaisten seiniltä ja koulussa oppikirjoista. Oli siis todella inspiroivaa paneutua Kalevalaan uudelleen sekä mennä Pekka Halosen mielenmaisemaan, mutta kuitenkin omista lähtökohdista ja modernisti vallitsevan ajankuvan kautta ja naisen silmin katsottuna.”

Erja Lyytinen lähtee marraskuun lopussa perinteiselle Blue Christmas -kiertueelle, jossa hänen vierainaan ovat Emilia Sisco ja Paleface. Varkaudesta 30.11. alkavan kiertueen tarkat päivämäärät ja esiintymispaikat löydät täältä.

Lyytinen on ensimmäisenä suomalaisena ehdolla blues-musiikin Grammyiksi kutsutussa Kanadan Maple Blues Awardseissa vuoden kansainvälisen artistin kategoriassa. Palkinnon jakaa The Toronto Blues Society ja sen gaala järjestetään 30.1.2023 Torontossa.

Lisää luettavaa