Grammy-gaalan tuottaja puolustaa närää aiheuttanutta Eddie Van Halen -tribuuttia – ”Mielestäni se oli hänelle sopiva kunnianosoitus”

20.3.2021 12:34

Viime viikonlopun Grammy-gaala herätti rockpiireissä runsaasti närää, kun lähetyksessä nähty tribuuttivideo vuonna 2020 menehtyneelle Eddie Van Halenille jäi monien mielestä torsoksi. Esimerkiksi Extreme-kitaristi Nuno Bettencourt kutsui näkemäänsä jopa nöyryyttäväksi.

Eddien poika Wolfgang Van Halen kertoi myöhemmin kieltäytyneensä tarjouksesta esittää ikoninen Eruption-kitarasoolo isänsä kitaralla tilaisuudessa.

”Minun ymmärrykseni mukaan siellä piti olla muisto-osuus, jossa soitettaisiin pätkiä menehtyneiden legendaaristen artistien kappaleista”, Wolfgang kommentoi Instagramissa. ”En tajunnut, että he näyttäisivät iskää vain 15 sekuntia keskellä neljän muun menettämämme artistin kappaletta.”

”Se, etteivät he edes maininneet häntä menetetyistä artisteista ohjelman alussa puhuessaan, sattui eniten”, Wolfgang jatkaa. ”Tiedän kyllä, ettei rock ole tällä hetkellä se suosituin genre (ja akatemia tuntuu olevan vähän pihalla), mutta en usko olevan mahdollista sivuuttaa isäni instrumenttiin, rockiin ja musiikkiin ylipäätään jättämää jälkeä. Hänenkaltaistaan innovaattoria ei enää tule.”

Grammy-gaalan tuottaja Ben Winston vastaa kritiikkiin Varietyn haastattelussa. Mies toteaa ehdottaneensa ”kahdeksaa tai yhdeksää eri kitaristia” tribuuttiesitykseen Wolfgangin kieltäydyttyä kunniasta.

”Hänen [Wolfgangin] mielestään meidän tuli näyttää video Eddiestä itsestään, sillä kukaan ei kykene soittamaan kuten hän”, Winston toteaa. ”Niin me myös teimme. Olisin mielelläni nähnyt pidemmän pätkän kuin mitä se oli, mutta Eddie oli ainoa henkilö, joka soitti osuudessa omaa musiikkiaan, ilman kenenkään muun kasvoja kuvassa. Mielestäni se oli hänelle sopiva kunnianosoitus, mutta mikäli Wolfgang on asiasta eri mieltä, olen siitä tietenkin pahoillani. On todella kamalaa menettää vanhempansa. Teimme kuitenkin parhaamme.”

Winston kommentoi muisto-osiota myös kokonaisuudessaan.

”Meillä oli idea olemassa jo pidemmän aikaa, sillä mielestäni oli hienoa mennä Little Richardista Kenny Rogersiin ja siitä John Prineen loistavien muusikoiden esittäessä heidän kappaleitaan”, mies toteaa. ”Minua harmittaa vain se, että 970 nimestä jotka olivat tänä vuonna ehdolla osioon, sitä voi laittaa vain… yleensä 35-45 henkilöä, mutta tänä vuonna saimme 60. Toivon, että olisimme voineet tehdä enemmän.”

Lisää luettavaa