Guitar Heroes -albumin sankarit myös Tavastia-klubin lavalle

22.10.2007 15:34

Tuoreen Soundin kansikuvajuttuakin innoittanut Guitar Heroes -albumi ilmestyy kauppoihin keskiviikkona 7.11. Jo edellisenä iltana odotettua pitkäsoittoa juhlistetaan Helsingin Tavastialla, kun lauteille nousevat Lauri Porra (basso) ja Kai Hahto (rummut) sekä kitaristeista ainakin Timo Tolkki (Stratovarius), Euge Valovirta (Godsplague, Suburban Tribe), Sakari Hietala (Tarot), Mikko Salovaara (Kiuas), Esa Holopainen (Amorphis) ja Mr. Crab (Bleak).

Soundi kysyi muutamilta levyllä kuultavilta kitaristeilta pari juttua…

Kun sinua kysyttiin mukaan Guitar Heroes -levylle niin millainen oli ensimmäinen ajatuksesi? Olitko heti innolla lähdössä messiin vai jäitkö epäröimään?

Sakari Hietala: – Epäröin kovastikin, koska minusta nämä kitarasankarijutut ovat jo aikansa eläneet. Veljeni Marco oli kuullut asiasta ja kehotti kuitenkin harkitsemaan asiaa. Kelailin sitten, että minultahan löytyy montakin sooloviritystä jos sikseen tulee, joten päätin sitten soittaa Ninolle (levyn tuottaja), että I’m in.

Euge Valovirta: – Siistiä! Paskooko karhu metsään? Tottakai olen messissä!

Mr.Crab: – Olin tietenkin otettu kun pääsee tämmöseen proggikseen mukaan. Heti messissä siis.

Tuomio Louhio: – Olin todellakin innolla lähdössä messiin kun Nino tästä viime talvena soitteli. On suuri kunnia päästä raastamaan rässiä samalle levylle kitaristien kanssa, joiden soittoa on tullut diggailtua useita vuosia.

Miten lähdit kasaamaan / tekemään omaa kappalettasi?

Sakari: – Soitin Tolsan Jannelle (Tarotin "pillipiipari", mies myös omistaa studion, jossa esimerkiksi Tarotin pari viimeisintä levyä on äänitetty) ja kerroin virityksestä. Napattiin kovalevyltä muutamia Tarotin "left-overeita" ja osa ideoista tuli päästäni. Pari tuntia demotusta ja viisu oli valmis. Ei siinä mietitty sen enempää, että "minkä tyylinen tästä pitäisi tehdä" tai jotain tuollaista. Oma soundi, soittotyyli ja ideologia ajoivat asiansa ja tekivät homman tosi helpoksi.

Euge: – Olen tehnyt jonkun verran kitaraklinikoita ja aina kun olen soittanut jotain "chicken pickin -countryjuttuja", niin ne ovat herättäneet suurta ihmetystä ja hilpeyttä yleisössä. Kun sitten pyydettiin GH-lätylle messiin, niin ajattelin yhdistää countryn ja hevimetallin. Visio oli kirkas alusta asti.

Mr. Crab: – Halusin väsätä kokonaan uuden rallin, joka olisi sopivan koukeroinen ja kuitenkin raskas. Tekemäni biisin lopun outro-riffi on ainoa osa, joka on sävelletty ennen varsinaista sävellysprosessia. Sovitus oli suhteellisen hankalaa, koska biisissä on aika erilaisia osia. Vähän jännitti, että miten ne toimivat yhdessä. Kokeilin myös erilaisia "kertsejä", mutta lopullinen kertosäkeen idea tuli lopulta aika vaivattomasti jamittelemalla.

Tuomio: – Alkuun oli melko vaikea päättää, että mitähän tämän kanssa nyt tekisi. Siihen aikaan elämä oli muutenkin aika tavalla päin helvettiä, ja kun Impaled Nazarenen tulevalle kiekollekin piti saada värssyjä tehtyä niin olin ensi alkuun suunnittelemassa jotain saman tyylistä kuin "Impukat". Eli siis raivokasta oululaista punkkia ryyditettynä liideillä. Onneksi järki otti kerrankin ylivallan ja päätin lähestyä biisiä musiikillisesti ihan eri suunnasta. Pöytälaatikosta vallan pursui eräs ikivanha riffi ja päätin naittaa sen yhteen moderate-tempoiseen death metal grooveen, jonka tahtiin voi sopivassa mielentilassa jopa tanssahdella.

Kuten sanottua, lisää aiheesta Soundissa 10/2007.

www.guitarheroes.fi

Lisää luettavaa