Haastattelu: Tenhi matkaa yhä tajunnan syvänteiden välillä – Tyko Saarikko kertoo kulttiyhtyeen tulevan levyn saloista

23.3.2023 09:38

Dark folk -yhtye Tenhin pitkä hiljaiselo on päättymässä. Odotettu Valkama-studioalbumi ilmestyy ensi kesänä, ja se seuraa vuonna 2011 ilmestynyttä Saivo-levytystä.

– Näin pitkä levytystauko ihmetyttää meitäkin suuresti. Olemme kuitenkin olleet koko ajan varsin aktiivisia musiikin suhteen, emmekä ole pitäneet mitään kummempia taukoja, sanoo multi-instrumentalisti Tyko Saarikko.

– Toisaalta mikään ulkoinen tekijä ei ole koskaan aikatauluttanut meitä. Tenhi velloo omissa sfääreissään ja levyn tekeminen kestää sen minkä kestää. Mainittakoon kuitenkin, että tällä kerralla aikaa kului myös siihen, että vaihdoimme studiomme lokaatiota kaksi kertaa.

Milloin Valkaman valmisteleminen alkoi?

– Levymme liukuvat saumattomasti toistensa päälle, joten varsinaista aloitushetkeä on vaikea hahmottaa. Uuden tulokkaan vanhimmat riffit on sävelletty 90-luvun puolivälissä, ja toisaalta osa Valkama-sessioiden ideoista menee seuraavalle albumille.

Miten kuvailisit uutta materiaalia?

Saivo kallistui vahvasti Tenhin ”maalaukselliselle puolelle”, mutta nyt tasapainotimme tätä maalauksellisuutta ja toisenlaista läsnäoloa. Lisäksi uusien kappaleiden sovituksista löytyy enemmän niin sanottuja perusrakenteita.

Valkama-nimi kuvaa sekä lähtö- tai saapumispistettä, mutta myös suojaa tai pysähtynyttä tilaa. Tekstien puolesta Valkama on jatkoa Saivolle, sillä matkaamme edelleen erilaisten maailmojen sekä tajunnan syvänteiden välillä. Eräs isompi viitekehys on kansantarustot, joita tulkitsemme taas omalla tavallamme, kuvailee Saarikko.

Onko luvassa esiintymisiä?

– Tällä hetkellä ei ole keikkasuunnitelmia. Enemmän kiinnostaisi valmistella esimerkiksi kasiraiturilla joku kokeilevampi teos, jonka äärellä voisimme ”irrotella” pitkän Valkama-prosessin jälkeen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 3/23.

Lisää luettavaa