Heavy metalin vaikutuksia ihmismieleen on jälleen tutkittu ja tulokset kertovat, että raskas musiikki on hyväksi mielenterveydelle

7.8.2019 12:32

Heavy metal on musiikkigenre, joka on herättänyt runsaasti tunteita aina sen kehityksen alkuhämäristä saakka. Nuoriso otti tietenkin tyylilajin avosylin vastaan jo heti 1960-luvun lopulla, mutta varttuneempi polvi onkin sitten vuosikymmenten varrella yrittänyt pelotella nuorisoa raskaamman musiikin vaaroista mitä erilaisimmin uhkakuvin – milloin nuori hevari on saanut varoa sieluaan väijyvää paholaista, milloin moshaus on vaarantanut niskanikamat tai äänenpaine kuulon. Tuoreen Neuroscience Newsissä julkaistun tutkimuksen mukaan hevin diggailu ei ole kuitenkaan täynnä pelkkiä vaaroja, sillä musiikilla on myös runsaasti positiivisia vaikutuksia kuulijoihinsa.

Cardiff Metropolitan Universityn luennoitsija Nick Perham on koonnut yhteen tutkimustuloksia ja havainnut, että heavy metal tekee hyvää mielenterveydelle. Eräässäkin Perhamin viittaamassa tutkimuksessa esitetään, että pitkän linjan hevifanit olivat lapsuudessaan onnellisempia ja sopeutuvat paremmin keski-ikään ei-fanien verrokkiryhmään verrattuna.

”Tutkimuksissa on noussut esiin myös melko epätavallisia löytöjä heavy metalin vaikutuksista”, Perham kirjoittaa. ”Et esimerkiksi välttämättä halua jonkun lisäävän ruokaasi tulista kastiketta musiikkia kuunneltuaan, sillä tutkimuksen osallistujat lisäsivät kuppiin enemmän vettä kuunneltuaan heavy metalia kuin jos he eivät kuunnelleet mitään.”

”Lisäksi heavy metal voi lisätä tieteellistä ajattelua, mutta ei ainoastaan kuuntelun kautta. Opettajat voivat kannustaa tieteelliseen ajatteluun esittämällä väitteitä, kuten että tiettyjen musiikkityylien kuuntelu johtaa väkivaltaisempaan ajatteluun. Tutkimalla moisia väkivaltaisuussyytöksiä — joihin ovat liittyneet sellaiset tunnetut artistit kuin Cradle of Filth, Ozzy Osbourne ja Marilyn Manson — oppilaat voivat ryhtyä tieteelliseen ajatteluun ja perehtymään argumentoitivirheisiin, tutkimusten suunnittelussa vastaan tuleviin haasteisiin sekä erilaisiin ennakkoasenteisiin.”

Kyse ei ole ensimmäinen kerta, kun hevi näyttäytyy mielenterveyden kannalta positiivisessa valossa. Esimerkiksi eräässä hiljattaisessa tutkimuksessa death metalin havaittiin tuottavan enemmän ilon tunteita väkivaltaisuuden ja masennuksen sijaan.

Lisää luettavaa