HS: Kraftwerk voitti yli 20 vuotta vanhan tekijänoikeuskiistan – EU-tuomio­istuimen päätöksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia

Helsingin Sanomat uutisoi saksalainen elektronisen musiikin pioneeriyhtye Kraftwerkin voittaneen jo yli 20 vuotta jatkuneen tekijänoikeuskiistan.

Kraftwerk syytti saksalaista tuottajakaksikkoa, Moses Pelhamia ja Martin Haasia, musiikkinsa laittomasta samplauksesta. Pelham ja Haas olivat käyttäneet vuonna 1997 räppäri Sabrina Setlurille tuottamallaan Nur mir -kappaleella Kraftwerkin vuonna 1977 julkaistulta Metall auf Metall -kappaleelta napattua kahden sekunnin rumpupätkää.

Kraftwerk vaati oikeudessa sekä vahingonkorvauksia että Nur mirin sisältävien äänilevyjen tuhoamista ja kappaleen täydellistä esityskieltoa. Saksan oikeusasteissa yhyte on aikaisemmin hävinnyt nostamansa oikeusjutut, sillä paikallinen lainsäädäntö on taannut vapauden samplata muiden ääniteoksia ilman erillistä lupaa ja/tai maksua.

Nyt syntynyt päätös onkin poikkeuksellinen ennakkoratkaisu, jolla voi olla suuria ja kauaskantoisia vaikutuksia koko musiikkiteollisuuteen. Asiaa käsitellyt Saksan korkein oikeus kysyi Euroopan unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua tekijänoikeuslain suhteen varmistaakseen, että Saksan lainsäädäntö noudattaa EU:n vastaavaa. EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisut ovat sitovia, joka tarkoittaa sitä, että ne on aina otettava huomioon kansallisissa tuomioistuimissa.

Euroopan unionin tuomioistuimen maanantaina tekemän ratkaisun mukaan lyhytkin sämple on siis suojattu tekijänoikeudella, eikä sitä voi käyttää ilman alkuperäisteoksen oikeudenomistajan lupaa, ellei sitä ole muokattu tunnistamattomaksi.

Nyt onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka tarkasti tätä päätöstä tullaan tulkitsemaan jatkossa.

Voit kuunnella kiistan keskiössä olleet kappaleet alta.