Hyvä meno Amerikassa – suurfestari perutaan, koska yleisön aseenkanto-oikeutta ei saa rajoittaa

Kuvituskuva.
Justin Lane / EPA / AOP

Yhdysvaltain kuviot näyttävät täältä Pohjoismaista katsottuna aina välillä vähän kummallisilta, mutta mitäpä tuosta, maassa maan tavalla. Vaan tuntuuhan se hivenen oudolta, että kymmeniätuhansia katsojia keräävä musiikkifestivaali joudutaan perumaan, koska järjestäjät eivät saa estää katsojia tuomasta paikalle tuliaseita.

Kysymyksessä on Atlantassa järjestettävä Music Midtown -festivaali, joka viime vuonna houkutteli katsomoon sellaiset 50 000 henkeä. Tapahtumaa oli tarkoitus viettää jälleen 17.–18. syyskuuta, mutta festivaali ilmoitti toissapäivänä sosiaalisessa mediassa, että festari joudutaan sittenkin perumaan. Syyksi ratkaisulle mainittiin ”asiat, jotka eivät ole päätösvallassamme”.

Useat medialähteet uutisoivat, että nämä mainitut asiat liittyvät Georgiassa vuonna 2019 säädettyyn lakiin, jonka mukaan kansalaisten aseenkanto-oikeutta ei saa rajata julkisissa tiloissa. Kuten jokainen musiikkifestivaali maan päällä, myös Music Midtown haluaa kieltää kaikenlaisten aseiden ja räjähteiden tuomisen paikalle, mutta tällainen kielto siis rikkoisi lakia. Ja kun Yhdysvaltain joukkoampumistilastoja katselee, ei tarvitse ihmetellä, miksi järjestäjät eivät halua ottaa riskejä.

Music Midtownin esiintyjiksi oli tänä vuonna kiinnitetty muun muassa My Chemical Romance, Jack White ja Fall Out Boy. Miten mahtaa festivaalin taival jatkua tulevina vuosina, saattaapi mennä hankalaksi.