Ilkka: Provinssin festivaalijohtaja vastaa syytöksiin artistien omimisesta – ”On selvää ettei väite pidä paikkaansa”

Provinssi 2016

Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan alueen tapahtumajärjestäjät julkaisivat aiemmin viikolla kannanoton, jonka allekirjoittajat kritisoivat vahvasti Provinssin toimintatapoja. Kannanotossa väitettiin Provinssin vaativan esiintyviltä artisteiltaan varsin kovaa esiintymiskarenssia, jonka mukaan artistit eivät saa esiintyä muissa tapahtumissa 100 kilometrin ja neljän kuukauden säteellä Provinssista. Saksalaisesta FKP Scorpionista, jonka omistuksessa Provinssi on ollut vuodesta 2015, tyrmättiin väitteet tuoreeltaan.

Nyt Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kommentoi kannanottoa Ilkka-lehdessä julkaistulla mielipidekirjoituksella ja haluaa korjata virheellisiä väittämiä.

”Alueellisista rajoituksista sovitaan klubi- ja festivaalikeikkojen kohdalla kaikkialla Suomessa, ei vain Provinssissa. Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa Ilosaarirockin ohjelmavastaava Panu Hattunen kommentoi, että pienellä markkina-alueella tällaiset sopimukset ovat ymmärrettäviä, ja yksinoikeussopimuksia tehdään nykyään yhä useammin myös tunnetuimpien kotimaisten esiintyjien kanssa”, Rumpunen kirjoittaa.

”On totta, että niin Provinssin kuin jokaisen muunkin ammattimaisen tapahtumajärjestäjän esiintymissopimuksissa on ehtoja, myös alueellisesti muita esiintymisiä rajaavia tai jopa alueellisen yksinoikeuden takaavia. Provinssissa ehdot eivät ole kategorisia – emme missään tapauksessa halua rajoittaa vaikkapa tuoreiden tulevaisuuden lupausten rajallisia esiintymistilaisuuksia.”

Seinäjoen Vauhtiajojen promoottori Kalle Keskinen kritisoi kannanotossa Provinssin jo varanneen kotimaiset kärkiartistit ja estäneen heidän keikkansa alueen muissa tapahtumissa. Tämän väitteen Rumpunen tyrmää täysin.

”Vaikka Provinssi ja Vauhtiajotkin ovat julkistaneet toistaiseksi vasta muutamia kotimaisia esiintyjiä, on jo selvää ettei väite pidä paikkaansa. Provinssin viidestä julkistetusta kotimaisesta artistista vähintään kaksi esiintyy tietojemme mukaan Etelä-Pohjanmaalla muissakin tapahtumissa kesän aikana. Myös Vauhtiajot ovat jo julkistaneet maan suosituimpiin artisteihin lukeutuvia nimiä.”

”Ajatus samoista kotimaisista huippunimistä jokaisella alueen festivaalilla samana kesänä on mielestäni puistattava. Viime kesänä Vauhtiajot, Provinssi ja Solar Sound tiedottivat erinomaisesti onnistuneista festivaaleista. Yhteisiä esiintyjiä näillä nähtiin äärimmäisen vähän. Uskomme asioiden liittyvän toisiinsa”, Rumpunen toteaa.

Rumpunen myös tyrmää Keskisen väitteet, että esiintymissopimuksen ehdoista päätettäisiin Saksassa. Yhtiön omistuspohjalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, vaan festivaalia järjestää seinäjokelainen Seinäjoki Festivals Oy ja kansainvälisen suuryhtiön päämajassa luotetaan paikalliseen ammattitaitoon tällaisissa asioissa.

”’Saksalaiset tulee ja vie meidän naiset’ -tyyppinen retoriikka kertoo vain ja ainoastaan lausunnon populistisesta tarkoituksenhakuisuudesta – tai tietämättömyyden tasosta”.

Rumpusen kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan Ilkka-lehdestä.