“Jim Morrison oli lahjaton paskiainen” – näin suoraa puhetta ei joka päivä kuulekaan eturivin rocktähdeltä

Thom Yorke on ollut pinnalla jo parin vuosikymmenen ajan Radioheadin tiimoilta. Vuonna 1992 Radiohead nousi ensimmäistä kertaa esille Creep-hittinsä myötä ja uransa alussa ollut nuori rock-lupaus ei säästellyt sanoissaan toimittaja Ian Fortnamin haastattelussa.

Louder-verkkosivustolla esille nostetussa, aiemmin julkaisemattomassa haastattelussa toimittaja Ian Fortnam käsitteli Yorken kanssa muun muassa fucking-sanan poistamista Creepin radiosoittoon päätyneestä versiosta. Yorke otti ensihittinsä kertosäkeestä kirosanan pois korvaten sen veryllä. Creep ei kuitenkaan menestynyt radioaalloilla.

–  Ongelma oli, että se ei saanut soittoa radiossa, mutta ne pari kertaa kun se soi, ihmiset oletettivat että versio ilman fuck-sanaa olisi kaupoista löytyvä versio. Mutta tosiasiassa et voi ostaa kopiota, jossa on sana very. Teimme vain mitä radio olisi tehnyt, emmekä halunneet sinne piippausta, joten emme editoineet sitä pois vaan korvasimme sen toisella sanalla, Yorke kertoo.

Yorke kertoo bändin olevan julkaisemassa seuraavana singlenään ”hyvin erilaisen” kappaleen nimeltään Anyone Can Play Guitar. Nokkamies kertoo Radioheadin muuttuvan jatkuvasti ja että tuolloin tuleva (vuonna 1993 julkaistu) Anyone Can Play Guitar on hyvin rock-egojen vastainen kappale.

– Toisessa säkeistössä lauletaan ”I wanna be Jim Morrison” ja minulla on tämä patologinen kunnioituksen puute Jim Morrisonia sekä koko häntä ympäröivää myyttiä kohtaan, sillä se vaikuttaa ja on vaikuttanut ihmisiin bändeissä ja rock-bisneksessä. He luulevat, että heillä on pakko käyttäytyä kuin torvet ollakseen legendan arvoisia, Yorke kuvailee.

Haastattelussa Fortnam huomauttaa, että Morrisonin ympärille kasvanut myytti muistuttaa kitaristien tapaa yrittää kasvattaa instrumentistaan elämää suuremman esineen. Toimittajan huomio saa Yorken innostumaan entisestään.

– Mitä parempi olet kitaran soitossa, sitä huonompia kappaleita kirjoitat. Toivon, että jonain päivänä biisimme esitetään joku päivä MTV:llä parin rock-biisin välissä: ensin näet nämä tyypit tyhmissä peruukeissaan ja sitten me julistamme ”Anycan one play the fucking guitar, it doesn’t mean anything”, Yorke kuvailee.

– Jim Morrison on läski, lahjaton paskiainen ja hän on kuollut. Ja millään tuossa ei ole mitään merkitystä, sillä on tärkeämpää että sinulla on oma äänesi alan sisällä kuin yrittää toimia niin kuin sinun muka pitäisi toimia. Luen tällä hetkellä Lester Bangsin kirjaa, jossa todetaan hienosti kuinka rock’n’roll tulisi ottaa vakavasti, mutta toisaalta bändien tulisi pitää itseään täysin pelleinä, Radiohead-keulakuva veistelee.

Lue suorasanaisen, nuoren Yorken haastattelu kokonaisuudessaan Louderin (entisen TeamRockin) verkkosivuilta.

Tältä näyttää Radioheadin Anyone Can Play Guitar MTV:n vuoden 1993 livetallenteella.