JP Leppäluoto ja Sielulintu – Charon-laulaja julkaisi kuoleman varjoissa kulkevan joulusinglen

https://youtu.be/tz6nbAJw3QI

Jouluaika alkaa uhkaavasti lähestyä, ja sitä myöten kuultavaksi saadaan myös uusia joulubiisejä. Muun muassa Charonista tuttu JP Leppäluoto julkaisi tänään oman joululaulunsa, ja kuten arvata saattaa, siinä ei montaa tonttu-ukkoa esiinny. Sen sijaan puhutaan kuolemasta.

Leppäluodon kappaleessa kuolemaa tekevä isä veistää lapselleen niin kutsutun sielulinnun. Sielulinnulla tarkoitetaan kansanperinteessä puusta veistettyä suojelijaa, joka pitää nukkujan sielusta huolta tämän uneksiessa.

Sielulintu-kappaleen idea alkoi kyteä, kun tajusin ohjelmistoa kasatessani, ettei meillä ole kiertueelle nimikkobiisiä ollenkaan! Oli tavallaan pöljä idea säveltää joulubiisi, mutta päätin tehdän sen omalla musiikillisella kielelläni, ja tuloksena on erittäin epäjoulumainen ’joululaulu’. Siitä tuli erittäin symbolinen ja henkilökohtainen kappale”, Leppäluoto kertoo.

”Tarina isistä, pojista ja henkisen perinnön jakamisesta alkoi pyöriä mielessäni, ja avasin tarinan ytimen pikaisesti sanoittaja Sana Mustoselle. Sana toimittikin valmiin tekstin jo samana iltana ohjeilla: ’Tässä tarinalle kehys, nuottiakaan ei ole valmiina, mutta kirjoita valssimuotoon. Teen kappaleen sitten sanojen pohjalta’. Kahdentoista tunnin kuluttua oli jo kappalekin sävelletty ja demotettu.”

Sielulinnun kanssa kävi se, minkä haluaisi käyvän kaikkien muidenkin kappaleiden kohdalla, jossa hyvä syntyy pakottamatta ja kuin itsestään.”

Mitä joulu sitten Leppäluodolle merkitsee? Mies on tuttu näky muun muassa Raskasta joulua -kiertueilla, ja siten jouluaikakin kuluu voittopuolisesti töiden merkeissä.

”Joulu merkitsee minulle joka vuosi rankkaa rundaamista ja sen myötä siis paljon työkavereiden ja ystävien kanssa olemista. Siinäpä sitä joulua sitten rakennellaan tien päällä, mutta kyllä siinä kieltämättä oma kummallinen tunnelmansa on”, Leppäluoto kertoo.

”Jouluaattona ja joulunpyhinä tykkään rauhoittua ihan vaan kotosalla. Jos joululle jotain syvempää merkitystä hakee, on se mulle jonkinlainen välitilinpäätös ja suunnan tarkistamisen paikka. Jos loppuvuonna näyttää olevan kurssi päin persettä, voi sen korjata heti alkuvuodesta, kunhan kinkut ovat sulaneet.”

Leppäluodon Sielulintu-kiertue kulkee tänä vuonna alla olevan aikataulun mukaisesti:
23.11. Lahti, Ristinkirkko
30.11. Jyväskylä, Taulumäenkirkko
3.12. Kouvola, Keskuskirkko
4.12. Iisalmi, Kulttuurikeskus
7.12. Ylivieska, Akustiikka
8.12. Oulu, Pohjankartano
11.12. Raahe, Raahen kirkko
12.12. Nivala, Nivalan kirkko
13.12. Tornio, Lappia
18.12. Hämeenlinna, Vanajan kirkko
19.12. Tampere-talo, pieni sali
20.12. Hyvinkää, Hyvinkää-sali
21.12. Helsinki, Alppilan kirkko

EDIT 15.11.: Leppäluodon kiertueen nimi korjattu.