Jussi Lehtisalo on jälleen vauhdissa – Circle-leirissä sattuu ja tapahtuu ja levyjä tulee

16.5.2024 10:25

Monenlaisilla musiikillisilla poluilla yli 30-vuotisen uransa aikana kulkenut Circle valmistelee uutta studioalbumia. Tuleva levy jatkaa tutkimusmatkaa, joka alkoi vuonna 2021 ilmestyneen Henki-levyn myötä. 

Henki tehtiin brittimuusikko Richard Dawsonin kanssa. Nyt äänitysvaiheessa oleva tuleva albumi jatkaa suurin piirtein samalla konseptilla, kertoo Jussi Lehtisalo.

Milloin levy ilmestyy? 

– Aikataulu on vielä auki, mutta se julkaistaan jossain vaiheessa ensi vuonna. Mitään tarkempia lupauksia en uskalla tehdä, sanoo Lehtisalo.

Circle ei tietenkään olisi Circle, jos yhtyeen maailmassa ei tapahtuisi kaikkea muutakin. Bändi on nimittäin kaivanut arkistojaan, ja saataville ovat nyt tulleet teokset Circle vs. Circle: Supermassive ja Muurahaiset.

Supermassive nauhoitettiin livenä Helsingin Tavastialla 2014. Varsinaisen Circle-kokoonpanon ohella lavalla oli vierailevia muusikoita, joille olimme aiemmin vuokranneet Circle-nimen käyttöoikeuden. Kokoonpano oli siis kaiken kaikkiaan massiivinen!

Muurahaiset taas nauhoitettiin jo vuonna 2002. Loimme silloin Max/MSP-tietokone-ohjelmapohjaisen satunnaismuuttujageneraattorin, joka muovasi ikiliikkujan tavoin kaikesta siihen ajetusta c-kasettipohjaisesta orgaanisesta äänimateriaalista kokeellista metsäfolkia muistuttavaa äänistruktuuria. Nauhoitukset jäivät aikoinaan julkaisematta. Kun taannoin kaivelin arkistoja, löysin sattumalta tämän materiaalin, ja päätimme tuoda sen nyt julki. Ajankohta on varsin sopiva, kun nyt puhutaan niin paljon tekoälyn tekemästä musiikista. 

Jussi Lehtisalo on mukana myös monessa muussa yhtyeessä. Juuri nyt eräs aktiivisimmista on Mahti-niminen ryhmä.

– Meiltä tuli juuri albumi nimeltään Musiikki 3. Livelevy Konsertti I taas ilmestyy heinäkuussa. Minun lisäkseni Mahti-kollektiivissa vaikuttavat muun muassa Hannu Saha, Teemu Elo ja Tomi Leppänen. Musiikki 3:lla mukana ovat myös Richard Dawson ja Sally Pilkington. 

– Heinäkuussa puolestaan ilmestyy Tomutonttu ja Lehtisalo -niminen albumi. Olen tehnyt levyn yhteistyössä Jan Anderzénin (Kemialliset Ystävät) kanssa. Niin, ja seuraava oma soololevynikin on tulossa jo kesäkuussa.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 5/24.

Lisää luettavaa