”Kiertävänä muusikkona oleminen ei ole koskaan ollut näin vaikeaa” – Refused-nokkamies katsoo tulevaisuuteen synkkämielisenä

"Tulevina vuosina monet bändit tulevat laittamaan pillit pussiin kokonaan tai lopettavat ainakin kiertueiden tekemisen, koska musiikilla on lähes mahdotonta tienata elantoaan", Dennis Lyxzén ennustaa.
17.5.2023 14:23

Kiertämiseen liittyvien kustannusten jatkuva nousu ja samalla levymyyntitulojen romahdus ovat aiheuttaneet sen, että isoillakin bändeillä on tällä hetkellä suuria taloudellisia ja logistisia haasteita kiertueiden kannattavuuden suhteen. Ruotsalaisen hardcore-veteraani Refusedin nokkamies Dennis Lyxzén, joka on jo kolmen vuosikymmenen ajan kiertänyt maailmaa Refusedin lisäksi muun muassa The (International) Noise Conspiracyn, INVSN:n sekä Fake Namesin kanssa, sanookin tuoreessa The New Scenen haastattelussa katsovansa eteenpäin erittäin synkin mielin.

”Mielestäni kiertävänä muusikkona oleminen ei ole koskaan ollut näin vaikeaa. Se on ongelmallinen juttu, koska luulen että tulevina vuosina monet bändit tulevat laittamaan pillit pussiin kokonaan tai lopettavat ainakin kiertueiden tekemisen, koska musiikilla on lähes mahdotonta tienata elantoaan”, Lyxzén toteaa.

”Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa levyjä oikeasti ostettiin ja saatoit aika ajoin saada rojaltishekkejä, joita katsoit silmät pyöreänä. Että ei hitto, me ihan oikeasti myymme levyjä. Noise Conspiracy ei ollut mikään iso bändi, mutta mekin myimme 60-70 000 cd:tä. Tänä päivänä sellaista on vaikea kuvitella.”

”Joissain asioissa on toki tullut parannusta, kuten yhteydenpidossa ja siinä, että nykyään saamme myydä levyjämme myös keikoilla. Mutta on paljon asioita, jotka ovat nyt paljon vaikeampia. Mielestäni kiertävänä bändinä toimiminen on tällä hetkellä hankalampaa kuin koskaan.”

Lisää luettavaa