Kitaransoiton suurimpiin legendoihin lukeutuva Eddie Van Halen, 65, on kuollut

6.10.2020 22:51

Van Halen -yhtyeestä tuttu kitaristilegenda Eddie Van Halen on kuollut. Muusikon poika Wolfgang Van Halen vahvistaa suru-uutisen Twitterissä.

”En voi uskoa että joudun kirjoittamaan tämän, mutta isäni, Edward Lodewijk Van Halen, hävisi pitkän ja ankaran taistelunsa syövälle tänä aamuna”, Wolfgang kirjoittaa. ”Hän oli paras isä jota saatoin toivoa. Jokainen hetki, jonka jaoin hänen kanssaan lavalla ja sen ulkopuolella oli lahja. Sydämeni on särkynyt, enkä usko koskaan toipuvani tästä menetyksestä. Rakastan sinua niin paljon, isä.”

Vuonna 1955 Nijmegenissä, Alankomaissa syntynyt Eddie Van Halen mullisti kitaransoiton kertaheitolla vuonna 1978 julkaistulla Van Halenin nimikkodebyytillä. Hänen soundinsa, kuuluisa Frankenstrat-kitaransa ja soittotyylinsä lukeutuvat kitaramaailman jäljittellyimpiin. Eddiellä on myös useita patentteja kitaraan liittyviin keksintöihin. Hän oli omalta osaltaan vaikuttamassa merkittävästi kaksoislukollisen, kelluvan Floyd Rose -vibrakampijärjestelmän kehitystyössä sekä loi virettä kelluvassa tallassa nopeasti kielen virettä puoli sävelaskelta pudottavan D-tuna-laitteen.

Yhdessä rumpuja soittavan veljensä Alex Van Halenin, basisti Michael Anthonyn ja laulaja David Lee Rothin kanssa mudostamansa Van Halen sinetöi Eddien aseman yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä kitaristeista. Yhtye julkaisi kuusi albumia ennen kuin solisti vaihtui riitaisissa tunnelmissa Lee Rothista Sammy Hagariin ja yhtyeen hard rock -ilmaisuun lisättiin aiempaa enemmän kosketinsoittimia. Suosio jatkui silti pitkälle 90-luvun puolelle saakka. Yhtyeen viimeisin albumi on David Lee Rothin kanssa vuonna 2012 julkaistu A Different Kind of Truth.

Van Halenin ohella Eddie sävelsi soundtrack-musiikkia elokuviin kuten Twister ja The Wild Life, ja soitti muun muassa soolon Michael Jacksonin Thriller-albumin jättihitti Beat Itille.

Eddie Van Halen sairasti kurkkusyöpää.

Lisää luettavaa