Koronavirus aiheuttamassa kotimaan musiikkialalle jättimäiset tappiot – hallitus tukemassa kulttuurialaa 40 miljoonalla eurolla

Ilta-Sanomat uutisoi koronaepidemian populaarimusiikin artisteille ja bändeille aiheuttamista taloudellisista tappioista tehdyistä laskelmista, jotka lähetettiin hallituksen tämänpäiväiseen kehysriiheen. Sen mukaan kevään osalta perutut keikat ja tapahtumat syövät alan keikkaliksoja noin 20 miljoonalla eurolla.

Kesän osalta menetykset saattavat olla bruttona yhteensä 55 miljoonaa euroa, josta katteen osuus olisi noin 30,3 miljoonaa euroa. Mikäli koko kesä mennään läpi ilman musiikkialan tapahtumia, menetykset saattavat nousta pahimmillaan jopa 75 miljoonaan euroon. Mikäli kuitenkin keikkahommiin päästään elokuun alussa, noin puolet kesäksi sovituista keikoista voidaan vielä toteuttaa joko suunnitellusti tai siirretyllä aikataululla.

Tapahtumajärjestäjä Juhani Merimaa arvioi lehdelle, että huhtikuu on ratkaiseva kuukausi kesän keikkojen suhteen.

Kotimaan osalta Puolangan Lankafest ja Järvenpään Puistoblues on jo tämän kesän osalta peruttu. Myös Helsingin Sonic Rites -festivaali, Vaasan Rockperry ReLoad ja Hyvinkään Steelfest on siirretty joko syksylle tai ensi vuoteen. Euroopan suurista festivaaleista Tanskan Roskilde sekä Englannissa järjestettävät Download ja Glastonbury ovat ilmoittaneet peruutuksistaan.

Yle kertoo kehysriihen tuloksista raportoidessaan, että taide- ja kulttuuriala ovat saamassa hallitukselta 40 miljoonan euron lisärahoituksen koronan takia syntyneiden taloudellisten menetysten korvaamiseksi. Summalla on tarkoitus paikata muun muassa tulojen menetyksiä. Hallitus ei ole kuitenkaan toistaiseksi tarkentanut, mitkä kaikki taiteen ja kulttuurin toimialat pääsevät tuen piiriin.