Kuka kantaa risuja Led Zeppelinin klassikkolevyn kannessa? Mysteeri on nyt ratkennut

Albumi täyttää tänään 52 vuotta.
8.11.2023 12:20

Led Zeppelinin nimetön neljäs studioalbumi, joka tunnetaan myös nimellä IV, julkaistiin 8. marraskuuta 1971 eli päivälleen 52 vuotta sitten. Klassikkoalbumi tunnetaan paitsi ikivihreistä kappaleistaan kuten Stairway to Heaven, Black Dog, Rock and Roll ja When The Levee Breaks, myös kansitaiteesta, jossa vanha mies kantaa selässään risuja. Laulaja Robert Plant on kertonut ostaneensa kansitaiteen mallina käytetyn valokuvan antiikkiliikkeestä, mutta sen tarkempi alkuperä sekä kuvassa olevan miehen henkilöllisyys ovat pysyneet mysteerinä vuosikymmeniä.

Nyt asiaan on kuitenkin viimein tullut muutos, kiitos keväällä Wiltshiren museossa esille tulevaa näyttelyä varten tehdyn taustatutkimuksen, jossa alkuperäinen kuva tuli sattumalta vastaan.

Tutkimusten aikana Brian Edwards, UWE Bristolin yliopiston vieraileva tutkija, nimittäin löysi vanhasta valokuva-albumista miestä esittävän kuvan ja vanhana Led Zeppelin -fanina tunnisti hahmon oitis. Lisätutkimuksissa selvisi, että kuvan on erittäin suurella todennäköisyydellä ottanut kuvaaja ja kuvaamista opettanut Ernest Howard Farmer (1856-1944) ja risuja kantava mies on todennäköisesti olkikatontekijä Lot Long (tunnettiin myös nimellä Lot Longyear), joka eli 1823-1893.

Lisää luettavaa