Lars Ulrich Jason Newstedin päätöksestä erota Metallicasta: ”Kun asiaa katsoo näin 20 vuotta myöhemmin, se käy täysin järkeen”

Metallica vuosimallia 2000.
Fotos International /Shutterstock /All Over Press

Ulrich sanoo tänä päivänä arvostavansa Newstedin antamaa panosta paljon enemmän kuin ennen.

Apple Music on julkaissut yli tunnin kellottavan erikoishaastattelun, jossa Zane Lowe haastattelee 40 vuotta täyttäneen Metallican jäseniä pitkän uran sekä tänä vuonna 30 vuotta täyttäneen menestysalbumi Metallican tiimoilta. Keskustelu kääntyi jossain vaiheessa levyllä mukana olleeseen basisti Jason Newstediin, joka erosi bändistä vuonna 2001, koska koki, että hänen luovuuttaan tukahdutettiin. Hänen ideoitaan kun ei juurikaan käytetty bändin biiseihin eikä hänen annettu soittaa sivuprojekteissa Metallicassa ollessaan.

Rumpali Lars Ulrich sanoo nyt ymmärtävänsä täysin, miksi Newsted päätti erota yhtyeestä ja myöntää, että 20 vuotta sitten heillä ei ollut eväitä käsitellä ja lähestyä asiaa oikealla tavalla.

”Kun asiaa miettii, Jason on ainoa, joka on lähtenyt bändistä omasta halusta. Ja se närkästys, mitä se aiheutti Jamesissa (Hetfield, laulaja-kitaristi) ja minussa… Ajattelimme, että et voi tehdä niin. Lähdet vain, jos me haluamme sinun lähtevän. Meillä ei siihen aikaan ollut tarpeeksi työkaluja, jotta olisimme voineet sukeltaa syvemmälle niihin syihin miksi hän lähtee. Mutta kun asiaa katsoo näin 20 vuotta myöhemmin, se käy täysin järkeen”, Ulrich sanoo.

”[James ja minä] teemme biisit; me teemme kaikki päätökset; me teemme kaiken. Sinulla ei ole luovaa panosta ja ääntä bändissä. Kun sitten teet jotain, joka antaa sinulle tyydytystä ja väylän toteuttaa itseäsi, me suutumme sinulle. Ja se mielipaha aiheuttaa sen, että lähdet bändistä. Sehän on ihan suoraan psykiatrian perusoppikirjasta, mutta me emme silloin ymmärtäneet sitä puolta. Nyt se on täysin ilmiselvää.”

James Hetfield on Ulrichin kanssa samoilla linjoilla ja uskoo, että mikäli sama tapahtuisi nyt, tilanne olisi täysin toinen.

”Siihen aikaan me olimme siinä pisteessä missä olimme ja hän oli siinä pisteessä missä hän oli. Se tapahtui, koska niin tapahtui. Mutta nyt – sanotaanko vaikka että jos Robert (Trujillo, bändin nykyinen basisti) tulisi ja sanoisi, että hänelle riitti, me taistelisimme. Me tai ainakin minä taistelisin hänestä. Mutta silloin en tiennyt siitä taistelusta”, Hetfield toteaa.

Ulrich lisää ainakin henkilökohtaisesti osaavansa tänä päivänä arvostaa Newstedin antamaa panosta aivan eri tavalla kuin miehen vielä bändissä ollessa ja sanoo olevansa iloinen, että he ovat hyvissä väleissä.

”Jason antoi itsestään kaiken joka päivä, joka keikalla 14 vuoden ajan. Meillä oli tapana naureskella: ’Hän on ihan ylikierroksilla. Hei jäbä, hidasta vähän’. Hän oli aina ensimmäisenä paikalla ja lähti viimeisenä. Kun me jo istuimme autoissamme ja vilkuttelimme ajaessamme pois keikkapaikalta, hän jakeli edelleen nimmareita. Ihan oikeasti. Nyt pystyn vihdoin ja viimein arvostamaan jokaista niistä hetkistä, jotka hän antoi”, Ulrich sanoo.

”Kun kymmenen vuotta sitten soitimme 30-vuotiskeikkojamme ja hän oli lavalla yhdessä Robin kanssa, minusta tuntui, että se oli alku sille, missä olemme nyt. Hän on ollut isossa roolissa [Metallican] juhlapainoksen tekemisessä, antanut haastatteluja ja ollut muutenkin suureksi avuksi. Hän teki myös [juhlapainoksen deluxe-version] unboxing-videon ja sellaista. Hän on ollut todella mukava.”