Levymogulin poika kritisoi rankasti Elton Johnia ja tämän elämäkertaelokuvaa – ”Hän on pelkuri”

https://www.youtube.com/watch?v=JXwmbpV2fBs

Elokuvassa nähty Dick Jamesin hahmo on todella kaukana todellisuudesta, sanoo Stephen James.

Elton Johnin elämästä ja urasta kertova fantasiaa ja tositapahtumia sekoitteleva Rocketman on saanut yleisesti ottaen hyvän vastaanoton (esimerkiksi Episodi-lehti antoi sille täydet viisi tähteä), mutta soraääniäkin löytyy. Yksi elokuvan kritisoijista on Stephen James, edesmenneen levymoguli Dick Jamesin poika, joka on erittäin pettynyt siihen, millaisen kuvan leffa hänen isästään antaa.

”Hänestä oli tehty stereotyyppinen hahmo, joka polttaa paksuja sikareita ja kiroilee paljon. Hän ei todellakaan ollut sellainen. Hän ei koskaan ollut aggressiivinen tai menettänyt malttiaan eikä hän koskaan kirjoillut. Mutta sellaisena hänet esitetään elokuvassa”, Stephen James kertoo Express-lehdelle.

Musiikkijulkaisija Dick James teki sopimuksen Elton Johnin ja tämän luottosanoittaja Bernie Taupinin kanssa vuonna 1967 sen jälkeen, kun Stephen oli saanut Jamesin studiota luvatta käyttäneen kaksikon kiinni verekseltään. Jamesit auttoivat Elton Johnia solmimaan ensimmäisen levytyssopimuksensa ja hänen levynsä julkaistiin Jamesien perustaman DJM-levy-yhtiön kautta aina vuoteen 1976 saakka.

Elton John, Bernie Taupin ja Dick James kävivät 80-luvulla ankaraa oikeustaistelua rojalteista. John voitti kiistan ja Dick James menehtyi sydänkohtaukseen vain kuukausia oikeuden päätöksen jälkeen. Stephen haluaa nyt puolustaa edesmennyttä isäänsä, joka hänen mukaansa oli aina Elton Johnille kuin toinen isä.

”Ilmeisesti asioiden todellisen laidan kertominen ei ole tarpeeksi kohahduttavaa. Eikä isäni ole ainoa ihminen, jonka he ovat elokuvassaan tuhonneet”, Stephen ihmettelee.

”Hän on pelkuri, joka ei ole koskaan todella koennut osoittamaan tunteitaan kunnolla. Ei varsinkaan minulle. En ymmärrä, miksi hän kokee tarpeelliseksi yrittää tuhota kaikki ne, jotka ovat auttaneet häntä.”

Myös Elton Johnin ensimmäisen managerin Ray Williamsin kanssa läheisesti työskennellyt laulaja-lauluntekijä Mike Batt sanoo Rocketman-elokuvan olevan sairas ja kostonhimoinen.

”Koko leffa on valetta, kuvottavaa epärehellisyyttä, joka pitää tehdä selväksi. Eltonin ja hänen miehensä [elokuvan tuottanut David Furnish] tulisi hävetä. Elokuva esittää olevansa rohkea, rehellinen tunnustus, mutta se itse asiassa vain kaataa loskaa kaikkien niiden niskaan, joit Elton haluaa syyttää siitä, millainen hänestä tuli ja mitä hän teki. Hänet esitetään uhrina, joka selättää vastustajansa”, Batt tilittää.