Maailma muuttuu, mutta se ei Mick Jaggeria haittaa – 80-vuotias artisti iloitsee musabisneksen muutoksista

19.9.2023 10:44

The Rolling Stones on taas kuuma nimi musiikkimediassa, kun brittijättiläinen tiedotti hiljattain julkaisevansa uuden levyn. Hackney Diamonds on yhtyeen ensimmäinen omista biiseistä rakennettu studioalbumi 18 vuoteen, ja se tulee saataville 20. lokakuuta. Sitä ennen on hyvin aikaa promotoida julkaisua, ja näissä merkeissä Mick Jagger vierailikin kanadalaisen CBC:n vieraana.

Jagger kertoi hivenen tulevasta levystä ja pohti laajemmin musiikkibisneksen muutoksia. Näitä kahta asiaa yhdistää tiettävästi se, ettei kumpikaan ole niin kuin ennen: uusi albumi poikkeaa Jaggerin mukaan Rollareiden entisaikojen tuotoksista, ja samoin koko musiikkiala on muuttunut vuosikymmenten varrella.

”Se on vähän kuin autolla ajaminen. Sekin on nykyään varsin erilainen kokemus 1960-lukuun verrattuna”, Jagger sanoo.

”Koska levybisneksessä on kysymys teknologiasta, se ei koskaan pysy samanlaisena pitkään. Ei se ole ikinä pysynyt. Kun koko levybisnes syntyi, siinä oli kysymys singleistä. Popbändien albumit eivät myyneet. Tai jotkut South Pacific -soundtrackin kaltaiset julkaisut myivät, tai Frank Sinatra ehkä pystyi myymään levyjä.”

”Sitten tuli Beatles, ja heidän albuminsa alkoivat myydä. Se oli valtava muutos, kun aiemmin kaikessa oli kysymys vain singlelistan top 40:stä. Levy-yhtiöt huomasivat – aika myöhään, sanoisin – että he pystyivät myymään miljoonia popbändien levyjä, ja samassa kaikki muuttui.”

Seuraavaksi tuli sitten cd-vallankumous, ja maksava yleisö alkoi luopua vinyyleistä. Kasettiformaattikin valtasi alaa. Nyt ympyrä on tässä kilpajuoksussa jälleen täysi, kun fyysisiä albumeja arvostava yleisö luopuu cd:istä ja kääntää katseensa uudelleen vinyylilevyjä kohti.

”Striimausta kenties paheksutaan, mutta siinä on se kiinnostava puoli, että kaikenikäiset ihmiset voivat kuulla musiikkia kaikilta menneiltä aikakausilta”, Jagger sanoo.

”Jos aikaisemmin halusin kuulla jotain blueslevyä vuodelta 1955, se oli todella vaikeaa. Minun piti tilata sellainen postitse tai mennä johonkin erikoisliikkeeseen. Nyt kaikki tällainen musiikki on heti saatavilla. Mitä se tarkoittaa? No sitä, että nykypäivän 16-vuotiaat voivat saada käsiinsä mitä ikinä haluavat.”

Lisää luettavaa